Mistefa Selîmî, en tidligere peshmerga fra iransk Kurdistan, flygtede ud af et fængsel efter 17 år og prøvede angiveligt at komme til irakisk Kurdistan. Nu er han blevet henrettet af Iran.

Mistefa Selîmî, der var tidligere peshmerga fra Kurdistans Demokratiske Parti-Iran (PDKI), formåede at flygte ud af et fængsel i Seqiz i iransk Kurdistan efter et fangeoprør for nogle dage siden. Her havde siddet bag lås og slå i 17 år.

Selîmî forsøgte angiveligvis at flygte til irakisk Kurdistan.

Men de irakisk-kurdiske sikkerhedsstyrker i Pêncwîn beskyldes for at have udleveret Selîmî til Iran. Her blev henrettet han af det iranske regime i Seqiz.

Den nu henrettede mand blev født i 1967.

Omer Xulamelî, medlem af ledelsen i PDKI, siger til Rûdaw, at Selîmî “for nogle dage siden flyttet til et nyt sted” og henrettet. Ifølge Xulamelî var Selîmî peshmerga i to år for PDKI.

“Derefter blev Selîmî dømt til 15 års fængsel og efterfølgende henrettelse for støtte til et kurdisk parti og fjendskab mod Den Islamiske Republik Iran af Revolutionsdomstolen i Seqiz.”

Derudover oplyser Xulamelî, at han i protest mod dommen “flere gange gik i sultestrejke.”

Ifølge en anden kilde blev Selîmî dømt for “drab på en iransk soldat i Seqiz.”

Ziya Pitros, leder af Den Uafhængige Menneskerettighedsorganisation i Kurdistan-regionen, siger til Rûdaw, at sikkerhedsstyrkers påståede udlevering af Selîmî er “i strid med folkeretten og artikel 21 i den irakiske forfatning.”

“Ifølge forfatningen må politiske flygtninge ikke udleveres eller sendes retur med tvang. De skulle have afleveret ham til FN eller en domstol, så kunne retten beslutte om han skulle udleveres til Iran.”

Den regionale regering i Kurdistan (KRG) har oplyst, at den ikke kender noget til udleveringen af Selîmî. Regeringen siger, at den har nedsat en komité, der skal undersøge sagen.

Cotyar Adil, en talsmand for KRG, siger: “Den regionale regering kender ikke til udleveringen. Hvis det er sket, så er det sket uden regeringens viden.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer