Uanset hvad Iran eller PKK synes, vil PDKI fortsat sende peshmerga ind i iransk Kurdistan. Det fastslår Rostam Jahangiri, højtstående PDKI-leder.

Interview med Rostam Jahangiri, højtstående medlem af politbureauet for Kurdistans Demokratiske Parti-Iran (PDKI), et af de store oppositionspartier fra Iran.

I starten af 1990’erne flyttede PDKI’s kadrer til den nyoprettede Kurdistan-region i Irak (KRG). Her lavede de en aftale med de irakiske kurdere om ikke at angribe Iran fra KRG, for ikke at give ”Teheran en undskyldning for at skade KRG via gengældelsesangreb”, ifølge Rostam Jahangiri. Dermed sluttede PDKI’s væbnede kamp. PDKI har for nyligt igen sendt peshmerga ind i Iransk Kurdistan, kendt som Rojhilat. I maj måned blev en PDKI-peshmerga dræbt af Kurdistans Arbejderparti (PKK) i Kalashin i Rojhilat.

Hvad synes I som PDKI om de aktuelle atomforhandlinger i Wien?

En aftale mellem Vesten og Iran er en fordel for folket, der har det økonomisk hårdt pga. sanktionerne. Men Irans problemer er ikke kun atomprogrammet.

Hvad er det ellers?

Grundlæggende demokratiske rettigheder bliver ikke accepteret af regimet. Sidstnævnte tillader ikke andres synspunkter og mennesker bliver dagligt henrettet.

Hvad ønsker kurderne i Iran?

At kunne styre sig selv i et føderalt, demokratisk og sekulært Iran. Irans kurdere, azerier, baluchier, persere og arabere, osv. bør alle være frie til at udtrykke sig selv.

I har på illegalt vist sendt peshmerga ind til iransk Kurdistan. Hvorfor?

Peshmerga-styrkerne skal ind blandt folk, lave propaganda og samle støtte. De vil have ét våben til at forsvare sig med.

Men hvis Iran angriber jeres peshmerga, så kan der jo komme større sammenstød og den væbnede kamp starte igen?

Måske. Vi ønsker ikke væbnet kamp og krig.

Hvorfor ikke?

Fordi kurderne i Iran ikke har nogen international støtte.

Der vil vel uundgåeligt komme sammenstød og måske krig, når I først sender peshmerga ind i Iran. Hvordan hænger det sammen med at du siger, at I ikke ønsker krig?

Vi har indstillet våbnene af hensyn til Sydkurdistan (Irakisk Kurdistan, red.) Men hvor længe skal vi vente? Der er ingen alternativer, for regimet er diktatorisk og lytter ikke til kritik. Det giver ikke folk mulighed for at udtrykke sig kritisk i radio, avis, tv. Hvad kan vi så gøre?

I maj måned blev en af jeres peshmerga dræbt af PKK, da I sendte dem ind i Kelashin. Vil i fortsat sende peshmerga ind i iransk Kurdistan?

Uanset om vi bliver forhindret, så vil vi fortsætte ad vores vej. Uanset om der bliver skudt på os, så vil vi tage tilbage til vores land. Men vi er altid åbent for at læse stridigheder på fredelig vis via dialog.

Men hvorfor vælger I at sende jeres peshmerga ind gennem netop Kelashin, hvor PKK er tilstede, og ikke gennem andre områder? Derved kunne I jo have undgået sammenstød med PKK…

Vi sendte vores peshmerga ind gennem flere forskellige områder og ikke kun Kelashin.

Kritikere af PKK beskylder dem for at handle efter aftale med mullaherne i Teheran. Selv afviser PKK denne beskyldning. Tror I, der findes en aftale mellem PKK og Teheran?

Om der er en aftale eller ej, må du spørge PKK om. Men folket i iransk Kurdistan tror det.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer