For nylig blev et parti med navnet ”Kurdistan” for første gang nogensinde officielt godkendt af de tyrkiske myndigheder. Læs vores interview med Kurdistans Demokratiske Parti-Tyrkiet (PDK-T).

For første gang i historien, har Tyrkiet officielt accepteret et parti med navnet ”Kurdistan”.

Kurdistans Demokratiske Parti-Tyrkiet (PDK-T) er hermed en realitet.

“Vi er meget glade for beslutningen,” siger Mehmet Emin Kardes, leder PDK-T.

”Mange mennesker havde fortalt os, at vores ansøgning ikke ville blive accepteret på grund af ordet Kurdistan. Men vi har set, at vores ansøgning er blevet godkendt,” siger han.

PDK -T blev grundlagt i Diyarbekir i Nordkurdistan/Tyrkiet sydøstlige region af 36 ledende medlemmer. De førende partimedlemmer besøgte det tyrkiske indenrigsministerium for officiel godkendelse, som de først modtog i sidste uge efter en tremåneders ventetid, forklarer Kardes.

Formålet for partiet er at skabe en uafhængig stat til Tyrkiets anslåede 15-20 millioner kurdere i landets sydøstlige områder, med Diyarbekir som hovedstad, eget flag og egen nationalsang, “Ey Reqîb”.

”Vi gør ikke krav på nogens jord. Vi ønsker et uafhængig Kurdistan og vil arbejde for det i henhold til folkeretten,” siger Kardes.

I dag er verdens kurdere spredt over fire lande: Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien. Men PDK-T siger, at det vil arbejde for, at kurderne bliver herrer over eget hus.

”Kun uafhængighed kan beskytte kurderne, snarere end tyrkisk, arabisk eller persisk overherredømme,” siger Kardes.

I øjeblikket får PDK-T ingen støtte fra nogen. Men Kardes understreger, at han håber, at Kurdistans regionale regering i Irak (KRG) vil støtte det nye parti i fremtiden.

“Desuden tror vi på, at inden for to år vil vi nå ud til masserne og få støtte fra dem,” siger han.

Andre kurdiske partier i Tyrkiet, for eksempelvis Freds og Demokratiparti (BDP), ønsker officielt selvstyre og autonomi indenfor Tyrkiet, ikke uafhængighed.

Menaf Şirnexî, PDK-Ts repræsentant i provinsen Sirnak/Şirnex, understreger, at det nye parti ikke ønsker fjendskab med eksisterende kurdiske partier i Tyrkiet.

“Men autonomi er ikke nok til at opfylde det kurdiske folks behov. Vi vil have vores egen uafhængige stat, fordi staten er en beskyttelse mod forfølgelse og undertrykkelse,” fortæller Şirnexî.

“I enhver kurders hjerte er der et ønske om uafhængighed,” siger han og citerer en velkendt sætning, der tilskrives den irakisk-kurdiske leder, Mustafa Barzanî.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer