Partiledere kritiserede Tyrkiets militære offensiv i Syrien.

Af Deniz Serinci

Foto: Andreas Houmann

“Det er helt utilstedeligt, at Erdogan overfalder og tæppebomber de kurdere i Syrien, der har hjulpet koalitionen mod IS,” sagde Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti og tidligere justitsminister.

Ordene faldt under en partilederdebat, arrangeret af Ræson i København i dag.

“Jeg forstår ikke amerikanernes beslutning om at trække sig ud af Syrien,” sagde den konservative partileder. “Det irriterer mig, at et NATO-land lige braser ind i det nordlige Syrien for at lave en sikkerhedszone. Det kan betyde, at IS-fanger, der er i fængslerne dernede, pludselig slipper ud.”

Han blev bakket op af Det Radikale Venstres leder Morten Østergaard, der dog ikke var overrasket over, at Tyrkiet går ind i området.

“Det overraskende er, at USA tillader det. Og så ender kurderne, der efter at have taget et stort ansvar, med at blive taberne. Det er helt ulideligt at tænke på i forhold til de tab, de har lidt. Måske var det EU, som skulle være en fredsbevarende styrke i sikkerhedszonen. Det kunne være oplagt.”

Partileder for Nye Borgerlige, Pernille Vermund fastslog, at hun er “bekymret over Erdogans fremfærd” i Syrien.

Men derudover var hun ikke enig i kritikken af USA.

“Trump gik til valg på at trække de amerikanske styrker ud,” fastlog Pernille Vermund. “Som danskere betaler vi ikke engang vores del af forsvarsbudgettet til NATO. Nu står vi så og piver over, at Trump har gjort det, han lovede vælgerne.”

Tyrkiet indledte den 9. oktober den militære Operation Fredskilde i syrisk Kurdistan, der skal bekæmpe de kurdiske militante i Folkets Forsvarsenheder (YPG) og paraplyorganisationen Syriens Demokratiske Styrker (SDF) samt skabe en sikker zone i det nordlige Syrien, som de 3,6 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet kan vende tilbage til. YPG og SDF er forbundet med Kurdistans Arbejderparti (PKK), som har været i krig med Tyrkiet siden 1984. Hundredtusinder er blevet fordrevet siden kampene startede.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer