”Jeg vil kæmpe for mere lighed, så alle børn vokser op med de samme muligheder.” Læs Jiyan.dks valginterview med Özlem Cekic.

Af Medya Özvan
Foto: Jens Ulrich / dizzyBild

”Danmark er et af de tryggeste lande i verden,” udtalte statsministeren. Om statsministeren Lars Løkke Rasmussen også føler sig tryg i valgstolen, og om statsministerposten tilfalder ham igen er først til at vide efter d. 15. september.

Fredag formiddag udskrev statsministeren valg præcis kl. 11.  Meningsmålingerne har efterhånden vist en stor fremgang til rød blok og at Helle Thorning Smidt måske bliver den første kvindelige statsminister i Danmark.

”Jeg håber det vil gå godt for SF. Vi har i den grad brug for en ny regering og en socialistisk politik. Derfor er min opfordring at alle går ned og stemmer,” siger SFs socialordfører og Folketingskandidat Özlem Cekic.

”Jeg har vædet med mange mennesker om, om valget ville komme før oktober. Så jeg skylder mange shawarmaer væk,” fortæller Özlem Sara Cekic med et smil på læben, da jeg bliver inviteret omme bag Borgens solide murer.

”Selvom man har forberedt sig i meget lang tid så får man sådan et adrenalinsus da alt skal gå op i en højere enhed. I går var særdeles vild da telefonen kimede hele tiden. Vi fik en sms hver 5. minut med frivillige tilmeldinger. Det lykkedes os endda at ophænge alle vores plakater. Vi er så mange frivillige nu, der vil hjælpe. Selv i går kl. 11.30 kom mennesker og ville hænge de sidste ting op. Det var overvældende og rørende. Rørende på den måde at de giver en hjælpende hånd for at få en ny regering. Vores valgplakater har været klar i næsten et år.”

Styrk psykiatri – selvom det er tabu blandt indvandrere

Hvad er dine mærkesager?

”For mig er det vigtigste at vælte regeringen til at starte med. Nu handler det om at vi fastholder vores flertal og det er vigtigst af alt at folk ikke læner sig tilbage og sige at alt går. At bruge en halv time for at gå ned og stemme, har en afgørende betydning for vores fremtid. Man kan selv forestille sig hvis Dansk Folkeparti fik ministerbiler og kom på posten, hvordan det så ville være at have en minoritetsbaggrund i Danmark. Og Dansk Folkeparti har stået bag de strammeste regler i hele Europa. I det mindste må man gå ned, og stemme hvis man vil have en ny regering. For kurderne håber jeg at alle går ned og stemmer. Især er mange med minoritetsbaggrund sofavælgere.

Når SF kommer, vil vi afskaffe de lave ydelser, starthjælpen og begrænsningen på sygedagpenge,” siger Özlem Cekic og tilføjer:

”Det vigtigste for mig er at kæmpe for mere lighed så alle børn vokser op med de samme muligheder. Selv har mine forældre ikke en uddannelse. Men Danmark er et land hvor man kan komme fra et arbejder hjem og ende som et folketingsmedlem. Det er fantastisk, og jeg vil vedligeholde den, og give børn den mulighed. Det er vigtigt for mig at vi ikke har børnefattigdom. Jeg ønsker også at psykiatrien bliver styrket. Selv pårørende til en sindslidende. Det er et stort tabu blandt indvandrefamilier, og jeg vil bryde det tabu og at folk får den hjælp de skal have. Den tredje mærkesag handler om at bryde bureaukratiet. Som kurder er det vigtigst for mig at alle minoriteter får lige muligheder.”

De fleste går ikke efter Sharia, når de skilles

Du kritiserede, at Holbæk Kommune henviser til sharialoven i en afgørelse om socialt bedrageri. Men hvad er der galt i at kommunen sætter sig godt ind i kulturelle og religiøse forhold, når de skal afgøre sager om socialt snyd?

”Det er rigtig vigtigt at de sociale ydelser vi har, er berettiget, er til de mennesker som skal have dem. Det er ikke et tagselvbord. Det er ekstremt vigtigt at der er retssikkerhed. Holbæk Kommune overvågede en borger, hvilket er ulovligt. Danmark er en retsstat. Men de vægtede sharia-loven, når de skulle træffe en afgørelse. De fleste indvandrerkvinder går ikke efter sharia-loven, når de bliver skilt. Det er urimeligt at tro danske kvinder kan blive skilt, og indvandrerkvinder ikke må efter deres religion og det så betragtes som bedrageri. Demokratiet har så slået fejl.”

Özlem ser at der er en rasende debat om tykke børn der skal tvangsfjernes fra deres hjem, hvilket hun syntes er absurd. Det fører til at hun i juli i år skrev, “Hvis det stod til mig, smed vi McDonald’s ud af landet. De betaler alligevel ikke skat,” på Facebook. Det fik meget kritik, fx af Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, der mente, at man hellere skulle gå i dialog med McDonald, fremfor at ønske dem smidt ud.

Özlem kommenterer på hændelsen:

”Det er fuldstændig ud af proportion og absurd. Hvor skal vi flytte dem til? Hos andre familier med fedmeproblem? Fedme er et stort problem i Danmark. Det var Lone Dybkær fra Radikale der foreslog det, jeg skrev sarkastisk på min Facebook, at man skulle rette blikket på fastfood industrien og om de ikke også havde et medansvar. Det er mest fair også at kræve at madindustrien lever op til deres ansvar. Med hensyn til skat har McDonalds betalt skat i de sidste 2 år og ikke i 25 år. Så det skrev jeg også.”

Özlem Cekic stiller op for Socialistisk Folkeparti i Københavns Storkreds; Nørrebro, Vesterbro, Østerbro, Amager, Valby.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer