Özlem Cekic roser PKK og Tyrkiet for fredsproces og håber der kommer flere rettigheder i fremtiden. ”Kurderne har krav på at blive undervist i deres sprog og frit kunne leve efter deres traditioner,” mener Cekic.

Foto: Jano

Özlem Cekic, folketingsmedlem for SF, mener at Tyrkiet og PKK skal roses for den historiske fredsproces, som i sidste uge startede med guerillaers tilbagetrækning fra Sydøsttyrkiet/Nordkurdistan.

– Det her bør i den grad anerkendes, fordi begge parter kommer med modige indrømmelser. Alene ønsket om fred fra begge sider er et fantastisk tiltag, som man ikke kan andet end at tilslutte sig. Enten er man for eller imod, lyder det fra Cekic.

Flere har forholdt sig skeptisk til processen, da det endnu ikke står fast, hvad kurderne får til gengæld for våbennedlæggelse og tilbagetrækning.

– Vi ved ikke, om der reelt lægger handling bag ordene om fred, men for første gang er der håb, og det er vi nødt til at tro på.

Hun henviser til at krigen har kostet mange menneskeliv siden 1984.

– Derfor bør vi nu bakke op om freden og bidrage til den. Selv hvis nogen ikke vil det, bør de for det mindste ikke skade processen.

Den tyrkiske regering har længe talt om en snarlig ændring af den nuværende tyrkiske forfatning, som tager udgangspunkt i ét sprog og ét folk, nemlig tyrkisk og tyrkere.

– Jeg håber, at det bliver en grundlovsændring, som reelt ligestiller folk, uanset deres etnicitet og religion. Derudover har kurderne krav på at blive undervist i deres sprog og frit kunne leve efter deres traditioner, siger Cekic.

Offentligheden kender endnu ikke indholdet af den nye forfatning, hvilket yderligere bidrager til skepsissen.  

– Det er mange ting og detaljer, offentligheden ikke kender, men sådan har det altid været. Denne gang er der taget et modigt skridt fra PKK og Tyrkiet og det må man anerkende. Selvfølgelig kan vi risikere, at det hele er et bluffnummer, men det tror jeg bare ikke.

Cekic frygter dog, at ekstreme kræfter fra begge sider vil prøve at stikke et kæp i hjulet på bestræbelserne på at opnå fred.

– Rigtig mange kræfter vil gøre alt for at forhindre freden, pga. forskellige dagsordener og interessekonflikter. Derfor opfordrer jeg alle til at tro på freden og bidrage til processen, fordi vi skal ikke miste flere mennesker, slutter SF’eren af med at sige.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer