“Jeg var 12 år gammel. Jeg så min mor og far blive skudt,” fortalte Hayri Ergönül om massakren på alevi-kurderne i Mereş. Han overlevede. Men i går tabte han til corona og døde.

Den 55-årige kurder Hayri Ergönül er død af coronavirus på et hospitel i London.

Hayri Ergönül havde rødder i Mereş (Kahramanmaraş)-provinsens Afşin-distrikt i tyrkisk Kurdistan og havde siden 12. marts været indlagt på grund af smitte med coronavirussen. I går døde han så på Londons North Middlesex Hastanesi hospital.

Lokalt var Hayri Ergönül kendt som en overlever fra den blodige Mereş-massakre i december 1978, hvor hundredvis af alevier blev dræbt af tyrkiske nationalister og islamister. Her mistede han sin far, mor og bror.

“Jeg var 12 år gammel dengang,” har han engang fortalt. “Vores hus var det eneste alevi-hus i nabolaget. De angreb vores hus med økse, knive og sprængstoffer. De kastede med dynamitter og benzin. En sikkerhedsvagt skød min far med sin pistol. Jeg så min mor og far blive skudt. Huse blev brændt, mennesker døde.”

Hayri Ergönül overlevede dengang, men er nu død.

Formanden for Storbritanniens Alevi Forbund, İsrafil Erbil siger om den afdøde: “Han havde i forvejen astma og bronkitis. Det blev forværret og så døde han. Det er et stort tab.”

Forfatteren Ahmet Güven siger: “Det er en stor sorg. Han var en værdifuld og konstruktiv ven.”

Hayri Ergönül’s kone har også været indlagt på grund af coronavirus. Men hun er nu raskmeldt.

I det prokurdiske miljø i Storbritannien mindes man den afdøde mand. Eksempelvis her på Facebook.

55-year-old Kurdish man dies of the Covid-19 virus after he survived racist pogroms in Turkey. Deepest sympathies to the…

Slået op af Mark CampbellOnsdag den 18. marts 2020

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer