15.530 medlemmer af HDP har været tilbageholdt siden 2015. I år var det 1674 personer.

I alt 15.530 medlemmer af det pro-kurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP) har været tilbageholdt siden 2015. Heraf har 6000 været anholdt siden 2015. Det viser en rapport, som partiet har skrevet.

Rapporten kommer i anledning af FN’s menneskerettighedsdag 10. december. Den viser, at 1674 HDP-medlemmer og ledere blev tilbageholdt og 200 af dem blev anholdt i år.

Rapporten nævner også parlamentarikere, der er blevet retsforfulgt og straffet, men som ikke er i fængsel. Det er Behçet Yıldırım, Lezgin Botan, Leyla Birlik, Ziya Pir, Altan Tan, Dilek Öcalan Ahmet Yıldırım, Osman Baydemi, Âdem Geveri, Mahmut Toğrul, Besime Konca, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Nursel Aydoğan, Filiz Kerestecioğlu, Ayşe Sürücü, Tayip Temel, Pero Dündar, Leyla Güven og Musa Farisoğulları.

HDP formåede ved valget den 7. juni 2015 at komme over den tyrkiske spærregrænse på 10% og dermed blive repræsenteret i det tyrkiske parlament.

I november 2016 blev medlederne af HDP, Selahattin Demirtaş og Figen Yüksekdağ samt andre HDP-parlamentarikere anholdt.

Tyrkiet anklager HDP for at støtte PKK, der står på Tyrkiets og EU’s terrorliste. HDP afviser anklagen om at støtte PKK og kritiserer tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan for at retsforfølge politiske modstandere.

Internationale eksperter vurderer, at HDP er meget tæt på PKK. Det illustreres blandt andet af, at partiet sjældent fordømmer PKK og at dets medlemmer sommetider deltager til PKK-guerillaers begravelser.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har opfordret Tyrkiet til at løslade Demirtaş. En opfordring, som den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan afviste at følge. Sidstnævnte beskylder Demirtaş for at være medskyldig i 53 tyrkiske statsborgeres død i oktober 2014 under demonstrationer til fordel for den syrisk-kurdiske by Kobanî.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer