Folk lukker butikker i protest mod nedskydning af grænsekurerer (kolbar). 42 kolbar’er meldes dræbt i 2016.

Af Deniz Serinci

Flere steder i iransk Kurdistan protesterer folk mod iranske sikkerhedsstyrkers drab på to grænsekurerer (kolbar), der er kendt for at transportere varer over grænsen mellem iransk og irakisk Kurdistan. I den kurdiske by Baneh har flere lukket deres butikker i protest og demonstrerer nu i gaderne.

Tidligt igår dræbte de iranske grænsevagter 41-årige Ghader Bahrami, der var far til fire, og 22-årige Heydar Faraji. Det oplyser Kurdistans Menneskerettighedsnetværk (KHRN).

Demonstranterne kræver, at guvernøren får bragt gerningsmændene for retten eller går af. Som reaktion har de iranske myndigheder indsat militæret i byen og midlertidigt tilbageholdt flere demonstranter. Mindst 10 personer er blevet såret, og fire andre er blevet anholdt, siger kilder fra lokalbefolkningen.

Protesterne har spredt sig til andre kurdiske byer i iransk Kurdistan, herunder Mariwan, Serdesht og Piranshar, i solidaritet med Banehs demonstranter.

Grænsekurerer, kendt som kolbar, bærer varer på ryggen, over bjergene fra Kurdistan-regionen i Irak til Irans kurdiske provinser. De melder ofte om chikane fra de iranske myndigheders side. Kurdistans Menneskerettighedsnetværk (KHRN) hævder, at 42 kolbar’er er blevet dræbt af de iranske sikkerhedsstyrker alene i 2016. Derudover er mindst 30 mennesker blevet såret i 2017.

Østkurdistans Brigade (YRK), der er PKK’s lokale styrke, hævder her til aften, at den har dræbt to iranske sikkerhedsstyrker i Baneh, efter oprøret i byen. Iran har ikke kommenteret på nyheden.

Den iranske regering anser kolbar’er for at være smuglere involveret i ulovlige aktiviteter, der udgør en trussel mod Irans sikkerhed.

I en FN-rapport om menneskerettighedssituationen i Iran hedder det, at drabene på de ubevæbnede kolbar’er er “i strid med Irans nationale love og internationale forpligtelser”.

Iran reagerede på FN’s bekymringer ved at sige: “Det er meget vanskeligt at skelne mellem stofmisbrugere, kriminelle og ægte kolbar’er ved

[grænserne].”

Der bor omkring 8-10 millioner kurdere i Iran, hvor de udgør en dobbeltminoritet; De er både kurdere og primært sunnimuslimer i det overvejende shiamuslimske land. Kurderne har ikke ret til at danne deres egne politiske partier i Iran. Derudover nægtes de retten til at studere i deres eget sprog på offentlige skoler.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer