Netop som det tyrkiske parlament har planer om at ophæve immuniteten for pro-kurdiske politikere, frygter flere, at konflikten mellem tyrkere og kurdere vil eskalere.

Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP) har foreslået et ophæve HDP-politikernes immunitet. De to oppositionsgrupper, Nationalistisk Aktionsparti (MHP) og Republikansk Folkeparti (CHP), bakker op.

Alle parlamentsmedlemmer af det pro-kurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP) stemte imod lovforslaget, som de mener er vendt imod dem.

Det faldt mange tyrkere for brystet, at Tugba Hezer, parlamentariker fra HDP, deltog til mindehøjtid for Zinar Raperîn, kurdisk selvmordsbomber, der dræbte 28 personer i februar i Ankara.

Men en ophævelse af immuniteterne vil blot forværre konflikten, mener Cuma Cicek, forsker ved Artuklu University i Mardin.

“Vores erfaring viser, at spændingerne vil være høje og politiske forbrydelser vil stige, hvis regeringen går videre og ophæver immunitet for de kurdiske parlamentsmedlemmer,” siger han og tilføjer:

“Når det politiske rum indsnævres i Tyrkiet, vil det på kort sigt resultere i mere vold. I det lange løb vil det uundgåeligt skade de tyrkisk-kurdiske relationer.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer