Fire organisationer udsender i dag en kraftig opfordring til den danske regering om at udpege en eller flere fredsmæglere fra et af de nordiske lande til at medvirke til løsningen af konflikten mellem kurderne og myndighederne i Tyrkiet.
Der er tale om FN-forbundet, Fey-kurd, Kurdisk Forum og Retspolitisk forening.
Opfordringen kommer i anledning af FN’s Menneskerettighedsdag, 10. december 2012:
De underskrivende organisationer finder, at ægte politisk dialog mellem parterne er den eneste mulighed for at finde en løsning, og opfordrer den danske regering til at støtte det initiativ, som den anerkendte tidligere sydafrikanske biskop Desmond M. Tutu lancerede 4. december 2012 i Bruxelles.
Appellen har overskriften ”Det Kurdiske Spørgsmål i Tyrkiet – nu er det tid til dialog”. Heri opfordrer han sammen med prominente medunderskrivere til at genoptage de forhandlinger, der har fundet sted mellem PKKs leder Abdullah Ocelan og den tyrkiske regering siden 2009.
“Den danske regering overser kurdernes berettigede krav som mindretal og forsømmer at kritisere Tyrkiet”, kritiserer de fem organisationer i en skriftlig udtalelse udsendt til både offentligheden og den danske regering i dag.
”Ikke mindst er det stærkt kritisabelt, hvordan organisationer som NATO og EU i de seneste år har ignoreret det kurdiske spørgsmål i samarbejdet med Tyrkiet. Det synes glemt i EU, også i Danmark, at respekt for det kurdiske mindretals rettigheder har været opstillet som en betingelse for tæt EU-samarbejde med den tyrkiske regering. Der er internationalt blevet set gennem fingre med, at valgte parlamentsmedlemmer med kurdisk baggrund i øget omfang er blevet fængslet, sammen med journalister og advokater som følger kurdiske anliggender.”