Kurdiske styrker, både peshmerga og PKK-grupper, kæmper for at smide IS ud af Shingal. Koalitionen støtter fra luften og USA har rådgivet kurderne.

Kurdiske styrker begyndte i dag en landoffensiv for at genvinde kontrollen over byen Shingal fra Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak/Kurdistan.

Styrker fra Kurdistan Regionen i Irak (KRG), nemlig Peshmerga deltager i operationen. Det samme gør en række grupper, der alle er tilknyttet Kurdistans Arbejderparti (PKK), nemlig de syrisk-kurdiske Folkets Forsvarsenheder (YPG), Kvinderes Forsvarsenheder (YPJ), Shingals Forsvarsenheder (YBŞ) samt Folkets Forsvarsstyrker (HPG).

Op til 7.500 peshmerga forventes ifølge KRG at deltage i befrielsen af Shingal, mens andre taler om hundredevis. Dermed vil en af IS’ strategisk vigtige forsyningsruter også blive brudt, ligesom kurderne håber at kunne etablere en ”betydelig bufferzone for at beskytte byen og dens indbyggere fra angreb”.

Endvidere får de kurdiske landtropper støtte fra den internationale anti-IS koalitions luftangreb i operationen, der har fået navnet ”Operation Fri Shingal”.

En talsmand for det amerikanske forsvarsministerium Pentagon, Oberst Steve Warren, sagde i dag følgende til NRT TV:

“Koalitionen yder betydelig luftstøtte for at bakke op om denne operation.”

Warren tilføjede, at de amerikanske landtropper ikke aktivt er involverede i missionen og at kun lokale styrker deltager. Men de amerikanske specialstyrker skulle have rådgivet kurderne.

Ifølge Pentagons pressekontor er der et sted mellem 300 og 500 IS-militante i Shingal-by.

Sidste år indtog IS Shingal og var skyld i tusinder af dødsfald i den overvejende ezidi-by. Atter tusinder af ezidi-kvinder blev tilfangetaget og solgt som sexslaver.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer