Op til 12 kurdere meldes dræbt efter protester mod kraftig stigning på benzinprisen.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Den iranske regerings beslutning om at sætte prisen på benzin op med 50% og rationere flere varer i det sanktionsramte land har fået folk på gaden forskellige steder i landet. De omfattende protester har nu spredt sig til de vestlige, kurdiske provinser, hvor op til 12 personer meldes dræbt.

I kurdiske byer som Kirmaşan, Sine, Merîwan, Seqiz, Ciwanro og Urmiye blev de demonstrerende mødt med tåregas og vandkanoner. I byen Sine (Sanandaj) blokerer hundredvis af mennesker større veje med deres køretøjer for at protestere mod regeringens beslutning. Ifølge tv-stationen Rûdaw åbnede sikkerhedsstyrker ild, hvorefter op til 12 demonstranter skulle have mistet livet.

USA har genindført hårde økonomiske sanktioner mod Iran, efter at præsident Donald Trump droppede en aftale med det islamiske præstestyre fra 2015. Det betyder, at vestlige virksomheder ikke må handle med Iran. Det har forringet den økonomiske situation i landet.

Derfor meddelte regeringen i Teheran, at prisen på benzin vil blive sat op med 50% for de første 60 liter og med 300% for alt derover per måned.

Nabolandet Irak har lukket sin sydlige grænse til Iran efter anmodning fra Teheran.

Kurderne er et af de største mindretal i Iran med anslået 10 millioner og har ikke ret til at danne deres egne politiske partier i Iran. Før og efter den islamiske revolution i 1979 har flere illegale, kurdiske partier argumenteret for et føderalt og sekulært Iran med kulturelt selvstyre til minoriteter. Det ønske har regeringen i Teheran afvist.

Ifølge Wladimir van Wilgenburg, mellemøstanalytiker for James town Foundation, “går ingen af de kurdiske politiske grupper i Iran ind for et uafhængigt Kurdistan, men i stedet mere kulturel, politisk og social frihed inden for Irans grænser”.

Iran spiller en central rolle for kurdisk nationalisme, da den første selvstyrende kurdiske stat, Kurdistans Folkerepublik, blev oprettet her – i januar 1946. Republikken blev dog kortvarig, da iranske tropper 11 måneder senere gjorde en ende på den.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer