Borgmester Osman Baydemir’s udtalelser om PKK’s væbnede kamp har gjort stifteren Abdullah Öcalan rasende. BDP forsvarer dog Osman Baydemir.

– Våben er ikke et middel til at løse det kurdiske problem. I det 21. århundrede er våbnenes rolle udspillet.

Sådan udtalte den populære borgmester, Osman Baydemir af den kurdiske storby Diyarbekir i Sydøsttyrkiet/Nordkurdistan med henvisning til den militære konflikt, der har hersket mellem den kurdiske organisation PKK og den tyrkiske stat siden 1984.

Omkring 40.000 mennesker er omkommet siden konfliktens start for 26 år siden.

Med de samme ord fik den fængslede leder af PKK, Abdullah Öcalan kaffen galt i halsen, da han hørte om Osman Baydemirs udtalelser om væbnet kamp.

– Hvad bilder Baydemir sig ind at sige sådan noget?, spørger Öcalan rasende, ifølge pro-PKK nyhedsbureauet Firatnews.com.

– Jeg ved, at de unge i Diyarbekir vil rive tungen ud af munden på ham, fortsætter Öcalan.

Dræbt for at kritisere PKK
Öcalan skulle efter sigende have truet Baydemir til at gå af og understreget, at borgmesteren ikke har nogen autoritet til at udtale sig om den væbnede fløj af den PKK.

Nogle elementer i PKK og Baydemir’s eget parti, BDP, skulle herefter have presset ham til at gå af. Det skriver den tyrkiske avis Taraf, der er kritisk overfor både PKK og den tyrkiske hær.

Kritik af Öcalan er ikke uden risiko i kurdisk sammenhæng.

– Tidligere har kritik af PKK kostet fremtrædende kurdere livet, og landsbyboere er blevet dræbt eller truet, hvis ikke de har ydet organisationen hjælp med beskyttelse og forsyninger, skriver Politikens Tyrkiet-korrespondent Martin Selsøe Sørensen i en artikel i Politiken 25. november.

Lederen af BDP, Gülten Kisanak fastslår, at Osman Baydemir bliver på sin post og har – som borgmesteren selv – afvist rygterne om fratræden og trusler.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer