Heval Kwêstanî, der er parlamentariker fra det kurdiske oppositionsparti Gorran har nomineret PKKs fængslede leder Abdullah Öcalan til Nobels Fredspris 2014. Nobel komiteen har accepteret Kwêstanî’s anmodning.

Af Hassan Muhammad

Gorran bevægelsens parlamentariker fra Silêmanî, Heval Kwêstanî, argumenterer for, at Öcalan skal have Nobels Fredspris for sin afslutningen af PKKs væbnede kamp med sin Newroz-besked fra 2013.

Öcalan opfordrede under kurdernes nytår “Newroz” i marts 2013 til våbenhvile og bad militante grupper forlade Tyrkiet for at bane vej for fred.

“Dørene åbner sig for en demokratisk proces. Vi er på et stadie, hvor våbnene bør være tavse og politikken må tale,” sagde Öcalan.

Öcalans udtalelse kom efter længere tids forhandlinger mellem PKK og Tyrkiet, der til gengæld for våbenhvile og en tilbagetrækning af PKK-militante skulle sikre Tyrkiets ca. 20 millioner kurdere mere selvbestemmelse og accept af det kurdiske sprog i uddannelse og retssystemet.

LÆS OGSÅ: Dansk forsker: Öcalan satte kurderne på international dagsorden

I maj 2013 begyndte PKK så tilbagetrækningen af guerillaer fra Tyrkiet til Sydkurdistan/Irak. Den tilbagetrækning blev suspenderet fra PKKs side i september 2013 i vrede over at “den tyrkiske regering ikke har overholdt deres del af fredsplanen”.

For nyligt proklamerede den tyrkiske regering en demokratiseringspakke. Kurderne krævede blandt andet ret til kurdisk undervisning. I stedet indeholdt pakken kun ret til kurdisk undervisning i privat, og ikke offentligt, regi.

Öcalans organisation PKK står på EU og NATOs terrorlister. Det er blandt andet derfor usikkert om PKK-lederen skulle vinde den ansete fredspris. Öcalan har siden 1999 siddet fængslet i tyrkisk fængsel, dømt for “separatisme og terrorisme.”

[polldaddy poll=7965485]

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer