“Freedom for Öcalan”-annonce i Politiken i anledning af 22 årsdagen for tilfangetagelsen af PKKs leder Abdullah Öcalan.

Frihed for Öcalan Initiativet i Danmark står bag en annonce i Politiken i dag i anledning af 22 årsdagen for tilfangetagelsen af lederen af Kurdistans Arbejderparti (PKK), Abdullah Öcalan.

“Erdogan fører en aggressiv væbnet krig mod kurderne i Tyrkiet, Syrien og Irak,” står der i annoncen, der er underskrevet af nogle personer på den danske venstrefløj.

“Hvis den tyrkiske stat bliver tvunget til at genoptage forhandlingerne med Öcalan, kan fundamentet for fred i regionen og for demokrati i Tyrkiet blive en realitet. Det kræver både et vedvarende diplomatisk pres og en stærk folkelig vilje. I Danmark har en række politikere og kulturpersonligheder skrevet under på en appel med krav om, at Öcalan bliver løsladt.”

Underskriverne er Villy Søvndal, Holger K. Nielsen, Villo Sigurdsson, Pernille Frahm, Uffe Elbæk, Nils Vest, Karina Lorentzen Dehnhardt, Mette Knudsen, Eva Flyvholm, Christian Juhl, Rosa Lund, Per Kristensen, Klaus Schulte, Jonas Eika Rasmussen, Jesper Brandt, Tue Magnussen, Steen Folke, Jørgen Holst, Theresa Olesen, Anne Haarløv, Leif Bork Hansen, Marianne Olsen, Annika Smith, Jørgen Primdahl, Ulla Sandbæk og Britta Lillesø.

Öcalan stiftede sammen med venner i 1978 PKK, der i starten havde som erklæret mål at oprette et selvstændigt Kurdistan på tværs af Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien. Öcalan stadfæstede sin magt internt i partiet ved at få henrettet konkurrenter og andre kurdere, der var uenige med ham.

I 1984 startede den kurdiske organisation den væbnede kamp mod den tyrkiske hær. Cirka 50.000 mennesker er blevet dræbt siden i den tyrkisk-kurdiske konflikt.

Öcalan blev taget til fange af tyrkiske agenter i 1999 i Kenya. Siden har han siddet fængslet i Imrali-øen i det vestlige Tyrkiet. Først blev han dødsdømt for landsforræderi, separatisme og mord, men med reformer fra august 2002, der ophævede dødsstraf, blev dommen ændret til fængsel på livstid. PKK-tilhængere har ofte protesteret mod isolationen af Öcalan.

PKK står på EUs terrorliste.

Her er noget af annoncen:

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer