MHP-politiker kræver forklaring på, hvorfor Kurdistans Demokratiske Parti-Tyrkiet (PDK-T) er blevet godkendt og spørger tyrkisk indenrigsminister: “Hvor ligger Kurdistan?” Sirri Sakik har kommenteret på MHP-politikers kritik: “Enhver, som har bestået folkeskolens geografi-fag ved, hvor Kurdistan ligger.”

I sidste uge blev et parti med ordet ”Kurdistan” i sit navn officielt godkendt for første gang i Tyrkiet.

Imidlertid har godkendelsen af Kurdistans Demokratiske Parti-Tyrkiet (PDK-T) skabt en ophedet debat i det tyrkiske parlament. Lütfü Türkkan, parlamentariker fra det højreorienterede Nationalistisk Aktionsparti (MHP) har sendt en skriftlig forespørgsel til indenrigsminister Efkan Ala, hvori han spørger ”hvor Kurdistan ligger?”

“Er godkendelse af et parti, der går ind for et selvstændigt Kurdistan, udtryk for, at de tyrkiske myndigheder dermed accepterer en uafhængig kurdisk stat?” spørger parlamentarikeren.

Desuden spørger Türkkan, hvorfor PDK-T er godkendt, når to tidligere organisationer med navnet “Kurdistan” er blevet afvist.

Den 12. april beordrede tyrkiske myndigheder en nyetableret forening at fjerne ordet “Kurdistan” fra sit navn med den begrundelse, at ordet er forfatningsstridigt.

Med den samme forklaring, afviste det tyrkiske indenrigsministerium tidligere i år en anmodning fra en gruppe kurdiske studerende i organisationen Tevgera Ciwanên Kurdistan.

Før svaret fra indenrigsministeren, kom den kurdiske politiker Sirri Sakik fra Freds og Demokratiparti (BDP) med en kommentar til Türkkan.

“Enhver, som har bestået folkeskolens geografi-fag ved, hvor Kurdistan ligger,” skrev Sakik på sin Twitter -profil.

“De tre dele af Kurdistan ligger i Tyrkiets nabolande Irak, Iran og Syrien. Hvor den fjerde del ligger, må du selv finde ud af. Det er meget kritisk, at en parlamentariker ikke kender sine naboer eller det land, han bor i,” tilføjede Sakik.

PDK -T blev grundlagt i Diyarbekir i Nordkurdistan/Tyrkiet sydøstlige region af 36 ledende medlemmer. De førende partimedlemmer besøgte det tyrkiske indenrigsministerium for officiel godkendelse, som de først modtog i sidste uge efter en tremåneders ventetid.

Formålet for partiet er at skabe en uafhængig stat til Tyrkiets anslåede 15-20 millioner kurdere i landets sydøstlige områder, med Diyarbekir som hovedstad, eget flag og egen nationalsang, “Ey Reqîb”.

”Vi ønsker et uafhængig Kurdistan og vil arbejde for det i henhold til folkeretten. Kun uafhængighed kan beskytte kurderne, snarere end tyrkisk, arabisk eller persisk overherredømme,” siger Mehmet Emin Kardes, leder af PDK-T.

Kritikere ser PDK-T som et tyrkisk forsøg på at splitte de kurdiske stemmer.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer