Først var det Stode Heddinge i Sydsjælland, så Brovst i Nordjylland. Nu har 12 kurdere startet en sultestrejke på asylcenter i Jelling i Midtjylland i protest mod de danske asylmyndigheder.

Foto: Hevger

De sultestrejkende kommer alle fra det kurdiske mindretal i Syrien. De har efter 2-3 år i Danmark ikke fået asyl og kan heller ikke sendes tilbage til Syrien, på grund af de blodige uroligheder dernede. De nægter på tredje dag at indtage føde.

Mange kurdere i Syrien blev i starten af 60’erne frataget deres statsborgerskab og kunne i årtier ikke stemme ved valg, arbejde på officielle steder, rejse udenlands, købe større ting, der kræver registrering som hus, bil osv.  Sidste år besluttede Syrien så at give statsborgerskab til flertallet af de oprindeligt, statsløse kurdere, men omkring 88.000 er stadig uden statsborgerskab.

På Asylcenter Jelling bor ca. 230 børn og voksne, mens de venter på at få svar på deres asylansøgning.

Asylret, der rådgiver asylansøgere i Danmark, kritiserer regeringen for sagen om de afviste, kurdiske asylansøgere.

”Som afvist asylansøger får man udbetalt ca. 800 kr. hver 14. dag. For det beløb skal man dække mad og alle andre daglige fornødenheder. Som enlig asylansøger bor man typisk på værelse med 3 andre asylansøgere. Både det ikke eksisterende økonomiske råderum, de usle fysiske rammer, der umuliggør et privatliv, og den umyndiggørelse der finder sted i asylsystemet, virker nedbrydende. Læg dertil isolation fra det almindelige samfund og det enorme psykiske pres, der følger med, når ens land er i borgerkrig. De sultestrejkende syriske kurdere har vist, at de er ufattelig stærke mennesker, der nægter at give efter for den asyllejr-apati, der får ram på selv de bedste,” skriver de i en pressemeddelelse.

Jiyan.dk følger de sultestrejkendes situation.

Özlem Cekic: Uforståeligt at efterlade mennesker i usikkerhed

Asylret: Centrene nedbryder mennesker

Kurdere sultestrejker i Nordjylland

Nurcan Badili: Jeg sultestrejker til jeg dør

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer