Selvom Justitsminister Morten Bødskov tidligere har sagt, at hjemvendte krigere risikerer strafforfølgelse, er ingen af de danske krigere fra Syrien blevet anholdt efter hjemkomsten.

Flere danske muslimer er i Syrien for at kæmpe mod landets diktator Bashar al-Assad. Nogle af dem tilslutter sig den Al Qaeda-relaterede gruppe al-Nusra, der blandt andet er blevet beskyldt for en massakre i Nordsyrien mod områdets kurdiske civile.

Al-Nusra kæmper mod det kurdiske Demokratisk Enhedsparti (PYD) om magten over de kurdisk-beboede områder.

Det danske Politiets efterretningstjeneste anslår antallet af danske muslimske militante i Syrien til at være mindst 65. Heriblandt er en dansk kurder med rødder i Konya, som har bopæl i Storkøbenhavn. Dagbladet Politiken kalder ham for ”den 25-årige danskkurder ÖD” og støtter af den ”islamistiske brigade Kata’ib al-Iman, der kæmper side og side med al-Nusra-fronten”.

”De hellige krigere kommer især fra radikale miljøer i de største danske byer, og flere har efter sigende sluttet sig til den al-Qaeda-relaterede militante islamistiske gruppe Nusra-fronten, som har gennemført flere selvmordsangreb,” skriver Politiken (28.08.2013). Nusra står på USA og Storbritanniens terrorlister.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har tidligere advaret om, at de danske militante i Danmark, ”risikerer at blive strafforfulgt, når de vender tilbage”.

Overfor Politiken vurderer professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard, nogle af de radikale grupper til at være ”fjender af Danmark”, hvorfor straffelovens bestemmelse om bistand til fjenden vil ”være overtrådt.” 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer