Sidste pressemeddelelse fra Roj-TV:

Om bare fem dage, onsdag 5. december, går nyhedskanalerne NUCE TV og musikprogrammet MMC igen i luften efter to måneders påbudt sendestop fra Radio og tv-nævnet. Vi glæder os til igen at levere kurdiske nyheder og musik til millioner af seere globalt. Nyheder leveret med en kurdisk vinkel er sjældne i disse dage.

Der sidder fortsat 76 journalister i tyrkiske fængsler for at have omtalt kurdiske emner. I Tyrkiet er der nemlig hverken presse- eller ytringsfrihed, for enhver, der bare nævner kurdiske emner i medierne risikerer tiltale og omgående fængsling. Af samme årsag er der også omkring 9.000 politiske fanger i Tyrkiet; mange varetægtsfængslede i årevis uden dom.

I Danmark har det længe været en demokratisk ret at danne foreninger og indsamle støttemidler til gode formål. Men med Københavns Politis seneste mange anholdelser af kurdiske foreningsmedlemmer for indsamling af penge til kurdiske projekter, synes det relevant at citere Dansk Kurdisk Arbejdsgiverforening, der i en pressemeddelelse betegnede anholdelserne og efterforskningen som ”heksejagt”.
Interessant bliver det, om Danmark lægger sig i samme spor som den tyrkisk styrede retssag mod ROJ TV, når domsafsigelsen for ROJ TV-sagen bliver afsagt i sommeren 2013.

ROJ TV har venner

Mikael Wiehe, svensk sanger og mangeårig hylder af friheden, skrev i 2001 sangen ”Jeg har vänner” som modreaktion på blandt andet den voksende racisme i Europa. Han ville hylde alle de mennesker, der står sammen globalt om at kæmpe for frihed og lighed. I sidste uge fik ROJ TV det globale sammenhold at føle, da grundlægger af netværket Mideast Youth, prisbelønnede direktør Esra’a Al-Shafei kom til København for personligt give ROJ TV en solidarisk hilsen fra Bahrain.

”ROJ TV har mange venner og vi kæmper sammen med jer for ytringsfriheden”, lød den klare udmelding fra den 26-årige direktør, der startede som menneskerettighedsaktivist og blogger, da hun selv var vidne til undertrykkelse i sit hjemland. Esra’a Al-Shafei besøgte og overvågende del af et retsmøde i appel-retsagen i Østre Landsret.

Også i Sydafrika har kurderne venner. En af de mest kendte er ærkebiskop Desmond Tutu, der opfordrer til dialog mellem den tyrkiske regering og Kurdistans Arbejder Parti (PKK) med ordene:

”Det er aldrig for sent at gøre noget for en bedre fremtid. Nu er det tid til at gribe øjeblikket til at bryde dødvandet og lægge grunden til varig fred”.

Med disse ord ønsker vi alle venner af ROJ TV en aktiv FN’s Menneskerettighedsdag 10. december.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer