I 2017 var han den femte mest streamede danske kunstner på Spotify og Politiken udråbte ham til et af tidens største danske musiknavne. Her er Jiyan.dk’s interview med Node.

Den 32-årige musiker Rajin Nabaz, kendt som ”Node”, er født i Danmark, men stammer fra Hewlêr i irakisk Kurdistan.

Node har siden 13-års alderen været musikalsk aktiv, men først i september 2011 begyndte han at vise sit ansigt på Youtube og Facebook. Nodes officielle debut kom i 2016 med singlen ”Zebah”. Året efter strøg han til tops på Spotify med sangen ”De snakker”. I 2018 udgav han ”Cambiarme”, som lå 13 uger i top10. Hans singler mixer dancehall, afrobeat, ghettotech med r’n’b og dele af de kurdiske popsange. I 2019 skrev Politiken, at Node er ”en af de store popstjerner i de seneste års streamingæra og huserer i toppen af hitlisterne med næsten 150 millioner streams på tre år.”

Her er Jiyan.dk’s interview med det musikalske talent.

Hvad har inspireret dig?

Min far synger og han har altid haft en guitar liggende derhjemme. Min morfar havde også en rigtig god stemme. Dengang min far ville synge, var det ikke velset. Det måtte man ikke gøre dengang, for det var skamfuldt. Han har ikke rigtig kunne udfolde sine musikinteresse. Men tiden har ændret sig. Jeg har altid sunget og kunne lide at optræde til folkeskoler. Hver gang der var morgensamling, så var jeg der. I musiktimerne var jeg der, for jeg elskede det.

Hvornår startede du så?

Jeg har været i gang siden 2011. Jeg har altid været ekstravagant, når det gælder musik.

Hvordan er det gået?

Der er så mange ting, der har været uretfærdige på min vej. Der er også mange ting, der har været godt og luksus. Men det har været hårdt. Det har det.

Du møder fordomme?

Ja, der vil altid være fordomme derude og har lært at leve med det og tackle det rigtigt. Via min musik.

Hvorfor lige ”Node”?

Jeg hedder Rajin Abdullah Nabaz. Folk udtaler det meget forskelligt. Der er så mange derude, der laver melodier og noder. Jeg er som en node, en lyd i den musikalske verden. Derfor NODE.

I din musik taler du åbent om alt?

Jeg vil ikke have filter på det, jeg laver. Jeg vil gerne have den slags musik. Når jeg går hjem og sidder med mine venner, selvfølgelig er jeg da mig selv. Hvorfor skal jeg ikke være mig selv i mine sange? Hvorfor skal jeg tage den filter? Jeg er flabet i det kurdiske, der kommer. Fordi det er sådan, jeg har det.

Nu var du dernede i Kurdistan og lave musikvideoen ”Her bijî”. Hvordan var det?

Jeg følte mig hjemme. Det var rigtig fedt. Jeg var der sidst for 30 år tiden, da jeg var to år gammel. Jeg kan ikke rigtig huske noget. Da jeg kom derned, var de meget respektable og steder blev lukket ned for at give plads til vores musikvideo.

Hvad håber du at opnå med musikvideoen?

Jeg viser, at nu kommer der noget helt nyt. Jeg tager mit Node-verden med til Kurdistan. Jeg sender et signal om, at lad være med at være flov over at være kurder. Sig: Jeg er kurder og her kommer jeg.

Hvad har du lyttet til af kurdiske sangere i din barndom?

Qadir Assad, Ziad Assad, Zakaria, Şivan Perwer. Jeg sidder og lytter til deres musik. Så går jeg op til min far og spørger, hvad er det, han mener med denne sang? Hvad er den dybere mening?

Hvad med musik mere bredt. Hvem har inspireret dig der?

Michael Jacksons musik har inspireret mig. Tilbage i 1990’erne, da jeg var lille, blev der lyttet meget til Michael Jackson. Melodier og lyde, der rammer en…det bliver jeg ramt af. Hvilke følelser giver lyde mig? Det er det, jeg går op i.

Hvad betyder det kurdiske for dig?

Min mor hedder Kurdistan. Jeg taler kurdisk med mine bedsteforældre. Når jeg kommer hjem, så er det dolma og yaprax. Min far var tidligere Peshmerga. Vores familie kom til Danmark i 1988 – det samme år, hvor Saddam Hussein giftgassede Halabja. Vi flygtede på grund af Saddam. Jeg har onkler, der mistede livet på grund af Saddam.

Hvad er det bedste ved den kurdiske og danske kultur?

Kernefamilien. Jeg vil for eksempel aldrig lade mine forældre komme på plejehjem. Det er de værdier, jeg kan lide.

Hvad med den danske kultur?

Det bedste er friheden. Jeg havde jo ikke haft en masse tatoveringer på min krop og boet i Dubai, hvis jeg var dernede. Du er, hvad du er.

Hvad er dit mål?

At komme ind og lave kurdisk musik og gøre kurderne mere stolte. Hvis vi sidder i en bil med forskellige nationaliteter…Vi har alle sammen en, der sætter noget musik på. Men så snart det kommer kurdisk musik på, så bliver der måske lidt fniseri. Kurdisk er åbenbart ikke sej nok til at blive vist frem. Det er pyntet. Min skal ikke være pyntet, det skal være direkte, til folk, der kan relatere sig til det. Mit mål er at lave det her kurdiske album, som skal hedde ”Her bijî”. Måske en kurdisk turne. Jeg vil tage meget ned til Kurdistan nu.

Er der et tema i albummet?

Temaet er ”Her bijî” og der bliver nævnt Kurdistan i hver sang.

Håber du på, at Kurdistan en dag bliver selvstændigt?

Selvfølgelig gør jeg da det. Men vi er de facto selvstændige. Officielt selvstændige bliver vi nok ikke foreløbigt, desværre. Derfor er det fedt, at vi kurdere står op på den måde, vi gør. Jeg var i Kurdistan, mashallah, der er kurdiske flag overalt.

Node til Zulu Awards 2020

Du skriver selv sangteksterne. Hvor får du ideerne til dine sangtekster fra?

Fra hverdagen. Fra det, jeg ser. Fra det, jeg hører. Jeg har dage, jeg har følelser, jeg har det, jeg har set i mit liv. Hvis jeg er i Danmark, Spanien, Dubai, så beskriver jeg de ting, jeg oplever. Så skriver jeg det ned. Det er oplevelser, så kommer det hen ad vejen. Sådan har jeg altid gjort. Det med at sidde og bruge lang tid på at skrive en sang ned. Det har aldrig været mig. Mine noter er oppe i min hjerne. Jeg tager det hen ad vejen.

Hvorfor lige musik? Hvad kan du via musikken, som du ikke kan via andre ting?

Nogle gange kan jeg ikke sige nogle ting til folk. Men når jeg skriver min musik, så kan jeg godt sige det – via musikken. Jeg har valgt at være kreativ i musik siden barnsben. Det er der, jeg har valgt at tage mine uddannelse og give min fulde fokus. Det er der, jeg er hjemme.

Hvad er dine fremtidsplaner i forhold til dansk musik?

Det eneste, jeg tænker på nu, er kurdisk musik. Jeg har stadig en pladekontrakt med Sony. Jeg har fået lov af Sony, jeg er stadig Node. Der kommer et kurdisk album. Selvfølgelig vil der komme noget i ny og næ på dansk. Men mit fulde fokus vil være det kurdiske.

Node’s kurdiske musikvideo HER BIJÎ

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer