På forsiden af Danmarks største avis Politiken skriver lederen, at såfremt det lykkes Erdogan og Öcalan at skabe fred, vil de to ”blive kandidater til Nobels Fredspris”.

Abdullah Öcalan, den fængslede leder af Kurdistans Arbejderparti (PKK), opfordrede under kurdernes nytår ”Newroz” i torsdags til våbenhvile og bad militante grupper forlade Tyrkiet for at bane vej for fred.

”Dørene åbner sig for en demokratisk proces. Vi er på et stadie, hvor våbnene bør være tavse,” sagde Öcalan.

Hans ord tages seriøst. Det så vi under sultestrejken i efteråret 2012, hvor hundredvis af indsatte afsluttede deres sultestrejke efter to sætninger fra Öcalan om at de skulle afblæse den.

Desuden siger PKKs talsmand Roj Welat: »Vi står 100 procent bag vores leder« (Berlingske, 22/3-2013).

I dagens leder af Politiken, spørger Danmarks største avis:

”Hvem ville have troet, at netop Tyrkiets småislamistiske regeringsleder, Recep Tayyip Erdogan, og lederen af det terrorstemplede PKK, Abdullah Öcalan, ville forsone sig?

Nu siger de, at de vil have fred!

Det vil være revolutionerende for tyrkere og kurdere og kan tjene til inspiration for et andet naboland, Syrien, der ved diktator Assads fald skal finde en model for sit kurdiske mindretals fremtid.

LYKKES DET at skabe fred, mindretalsbeskyttelse og accept af flerkulturalisme i Tyrkiet, vil Erdogan og Öcalan blive kandidater til Nobels Fredspris. Må det smage dem at kuldkaste et image som ‘undertrykker’ og ‘ terrorist’ til fordel for rollen som fælles modeller for fred.”

Öcalans udtalelse kommer efter længere tids forhandlinger mellem PKK og Tyrkiet, der til gengæld for våbenhvile og en tilbagetrækning af PKK-militante sikrer Tyrkiets ca. 20 millioner kurdere mere selvbestemmelse og accept af det kurdiske sprog i uddannelse og retssystemet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer