Bag fejringen af Newroz gemmer der sig en hårrejsende historie om en kurdisk helt Kawa, der fik nok af årtiers undertrykkelse og gjorde oprør mod en tyran, Dehaq.

I de senere år er kurdere hvert år den 21. marts begyndt at (gen)fejre forårsfesten Newroz. Hidtil var fejring af denne højtid ulovligt i Tyrkiet, men er muligvis sket alligevel under mere diskrete former.

Newroz’s oprindelse går tilbage til den mesopotamiske smed Kawa (Kawayê Hesinker) og hans opgør med den assyriske tyran Dehaq.

Beretningen lyder:

Efter kong Jamshid kommer Dehaq til magten. Satan kysser Kong Dehaq på hans skuldre. Senere begynder der at vokse slanger ud fra Dehaqs skuldre. Dehaq skærer dem væk, men det hjælper ikke, idet der blot vokser nye slanger ud.

Dehaq frygter, at de vil spise ham, og derfor ofrer han mennesker til de sultne slanger. Hver dag ofrer han to unges hoveder til slangerne.

Men kongens kokke Armail og Karmail får ondt af de unge. Derfor får de fat i nogle geders hoveder og ofrer dem til slangerne i stedet. Sådan fortsætter det i 30 år.

Men herefter dør Armail og Karmail og slangerne begynder igen at æde menneskehjerner. Smeden Kawa er en af de fædre, hvis børn Dehaq ofrer til sine børn. Kawa har efterhånden mistet 16 ud af 17 børn til Dehaq. Da turen kommer til den 17. og sidste, har Kawa fået nok.

Kawa går, efter aftale med embedsmanden Ferîdun, ind i Dehaqs slot. Han finder Dehaq og slår ham ihjel med sin hammer. Således befriede han sit folk, den 21. marts for over 2000 år siden. For at signalere dette, antænder Kawa et bål på toppen af et bjerg.

På Jiyan.dk ønsker vi alle vores læsere en god Newroz.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer