25 unge i Næstved spiller fodbold hos Newroz Boldklub. “Det giver os et hyggeligt og sjovt fællesskab,” fortæller de unge kurdere.
Af Deniz Berxwedan Serinci
“Fodbold er en global folkefornøjelse, der overgår interessen for alt andet,” lyder et ordsprog og det bekræftes i Næstved, hvor mange nationaliteter netop har deres eget fodboldhold. Også kurderne.
De unge kurdere i Næstved samles hver onsdag og lørdag for at spille fodbold. Deres fodboldhold hedder noget så kurdisk som Newroz Boldklub.
– Vi har valgt det navn, fordi det symboliserer alt kurdisk, som tovholderen for det 25 mand store fodboldhold, 24-årige Hawjin Gamal, der er i gang med at læse kandidat i virksomhedsledelse på RUC, fortæller.
Newroz Boldklub består af 2 kurdere fra Konya, Tyrkiet, 1 kurder fra Østkurdistan/Iran og 1 fra Vestkurdistan/Syrien. Resten er fra Sydkurdistan/Irak.
Det hele startede tilbage i 2009, nærmere bestemt 20. marts, hvor Hawjin sad på café sammen med Emre, hvis far Yusuf er træner for Newroz Boldklub, Peshwaz Salih og blev enige om at oprette en forening for unge kurdere i Næstved. Herefter har Hawjin og Emre arbejdet aktivt med de praktiske opgaver og formaliteter, som er afgørende for klubbens drift.
Derefter startede de indendørs fodbold, hvor de herved arrangerede en fodboldturnering med 12 deltagende hold. Newroz Boldklub formåede at vinde over flere hold og derved kunne de placere sig på en 3.plads.
Derudover har holdet spillet flere venskabskampe mod andre fodboldhold i Næstved og omegn.
– Vi besejrede bl.a. FC Djerdap (serbisk hold), Anadolu IF (tyrkisk hold), B83 (bosnisk hold) og blev dermed hørt, fortæller Hawjin.
Newroz Boldklub er medlem af Dansk Boldspil Union og startede i serie 5 i 2010, klubben kunne efter 11 kampe og med tilfredsstillende resultater rykke op i serie 4B, hvor de nu spiller og samtidig regner med at rykke op igen i år, da holdet er på en 5 plads og har potentialet til at rykke op.
Fodbold med til at integrere
Men hvorfor valgte de unge så at finde sammen om fodbold?
– Det er sjovt og er med til at skabe et socialt fællesskab, hvormed vi kan fastholde vores kultur og nation som kurdere her i Danmark.
Samtidig mener Hawjin også at fodbold medvirker til at integrere kurderne.
– Det giver folk en bedre spilleforståelse og bedre danskkundskaber.
Som så mange andre kurdiske fællesskaber i Danmark er Newroz Boldklub kommet til den erkendelse, at kurderne kan have svært ved at forstå hinanden, når kurdere fra alle fire dele af Kurdistan mødes og skal kommunikere med hinanden. Derfor har de valgt dansk som fællessprog.
Samtidig er der flere syriske kurdere, der er nyankomne til Danmark og derfor ikke behersker dansk flydende. En af dem er Hassan Faris fra Dêrik i syrisk Kurdistan.
– Jeg er blevet meget bedre til dansk efter jeg kom med i Newroz Boldklub, fortæller Hassan Faris.
Fodboldspillere: Newroz Boldklub giver os et godt fællesskab
På Newroz Boldklub findes udover kurdere også arabere, Italienere, danskere, somaliere, osv.
– Vi accepterer alle og er åben for alle nationaliteter, som Hawjin fortæller.
Udover fodbold laver de unge også sociale aktiviteter, såsom bowling, sammenkomster, osv.
Alt i alt virker de meget glade for det fællesskab, som Newroz Boldklub tilbyder dem.
– Newroz Boldklub giver mig et hyggeligt og sjovt fællesskab, der samtidig er seriøst. Min fremtidsvision er at vi kommer højere op, fortæller 21-årige Amir La Dona, feyli-kurder fra Teheran, Iran.
– Jeg kan lide, at vi har et fællesskab med andre kurdere. Det er vigtigt, at vi vise, at vi kurdere også har et system som andre etniske grupper og også har vores egne fodboldhold. Jeg håber også, at vi fortsætter, siger 18-årige Bear Rizgar fra Qale Dîze, Sydkurdistan/Irak.