JIYAN.DK svarer på kritik:

En TV2-News udsendelse 26. januar og Ekstra Bladet-artikel 27. januar har skabt kritik, fordi den interviewede Deniz Berxwedan Serinci (DBS) har kaldt kurderne for ”nationalister” og ifølge kritikerne har ”negligeret” de kurdiske krigeres bidrag til, at Kobanê blev reddet fra Islamisk Stat.

Der er sket en misforståelse:

1-NATIONALIST: Der er ikke ment noget negativt med ”nationalister”. Ifølge Gyldendals Den Store Danske er en nationalist, en ”person, som kæmper for at gøre et område til en selvstændig nation”. Det er vel forståeligt, at kurdere fra Bakur/Tyrkiet finder ordet negativt og stødende. For de blev i årtier undertrykt af tyrkiske kemalister, der kaldte sig selv for MILLIYETÇI = ”nationalister”. Men i de øvrige tre dele af Kurdistan, kalder kurdiske forkæmpere sig stolt for ”nationalister”. Med Den Store Danskes definition in mente er alle bidragydere på Jiyan.dk kurdiske nationalister. Hvorfor skulle de gide bidrage frivillig til en kurdisk netavis 5 år i træk, hvis ikke de gik op i kurdiskhed og dermed var kurdiske nationalister?

I august 2010 startede på Københavns Universitet et kursus med titlen “Kurdisk Nationalisme” med en kurdisk historiker som underviser. Simpelthen fordi det fagligt set hedder ”nationalisme”.

2-NEGLIGERE KURDISKE KRIGERE: Til både Ekstra Bladet og TV2 sagde DBS, at både USA’s og de kurdiske krigeres kamp havde ført til, at IS havde tabt, men at især USA’s luftbombardementer gjorde udfaldet. Det er det, DBS vurderer. Man kan være enig eller uenig, men når journalisten ringer til DBS og beder om hans vurdering, kommer han med sin mening. Men ud af de 5 minutters interview på TV2, blev kun de 2 minutter, hvor han taler om USA’s bidrag, genudsendt. Både Ekstra-Bladets journalist og TV2 News’ genudsendelse har udeladt mange af de citater, hvor DBS nævner de kurdiske krigeres bidrag. Det kan skyldes, at EB er en avis, der kører en tabloidjournalistisk stil, hvor historierne ofte gøres mere korte, kontante, sensationelle og forenklede.

Jiyan.dk har ofte nævnt de kurdiske krigeres store betydning i Kobanê. Lige efter IS havde tabt i Kobanê, bragte netavisen artiklen ”Kobanê’s krigerkvinder” for at vise deres bidrag. Desuden har Jiyan.dk og DBS i den kommende bog ”Islamisk Stat” skrevet et helt kapitel om de kurdiske krigeres kamp i Kobanê.

En forening prøver tilsyneladende at udnytte misforståelsen. De er frustrerede over, at de aldrig selv kommer i tv eller bliver taget seriøst af danske medier – eller af danske kurdere. Ser man på deres medlemsstal og de sølle 100 mennesker – ud af 40.000 kurdere i Danmark – der mødte op foran Københavns Byret 22. oktober 2014 for at støtte 10 frikendte mænd, er konklusionen, at det miljø max udgør 5% af de danske kurdere.

Med Arîn Mirkan’ske, Ceylan Özalp’ske, Mustafa Tangüner’ske og Eyüp Adsiz’ske hilsner

JIYAN.DK

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer