Kobanê’s krigerkvinder – fra ukendte til modefænomen

Før kendte de fleste i Vesten knap nok kurderne i Syrien. Med Kobanê gav de lokale krigere, især kvinderne, genlyd verden over.

Af Deniz B. Serinci

Igennem Kobanê blev YPG og de syriske kurdere til et internationalt mediefænomen. Byens geografiske beliggenhed lige op ad den tyrkiske grænse, gjorde det muligt for alverdens journalister at transmittere fra krigen på direkte tv. Det var historisk for de syriske kurdere, som indtil da var vant til at være kendt som de ”ukendte kurdere”, modsat deres mere kendte fæller i Tyrkiet og Irak.

Ligeledes gav YPGs brug af kvindelige soldater i kvindeafdelingen YPJ, i Kobanê også genlyd mange steder. Hvor vestlige medier, når de dækkede muslimske kvinder, ofte fokuserede på dem som undertrykte og ydmyge, gjorde billedet af de militante kvinder fra Rojava op med dette billede. Som journalisten Saladdin Ahmad fastslog, så var Rojava den eneste region i verden, hvor muslimske kvinder organiserede sig selv ”for ideologisk og fysisk at kæmpe imod islamistiske kræfter for at beskytte civile mod religiøse fanatikeres styre.”

Et eksempel på en kvinde, der blev omtalt meget i Vesten, var den tyrkisk-kurdiske Ceylan Özalp, som var taget til Kobanê for at kæmpe. Hun blev i oktober 2014 under kampe i Kobanê adskilt fra sine kammerater. Pludselig så hun sig omringet af IS-militante. Hun vidste udmærket, at der ventede hende en grusom skæbne, hvis hun blev fanget af IS. Af den grund, tog hun over radioen afsked med omverdenen og skød sig selv med sin sidste kugle. Ceylan blev kun 19 år. En måned inden sit selvmord, sagde Ceylan i et interview på BBC:

”Vi er ikke bange for noget. Vi kæmper til det sidste. Og vi sprænger hellere os selv i luften end overgiver os til Islamisk Stat”.

Idealiseringen af de kvindelige krigere nåede nye højder, da den skandinaviske tøjgigant H&M lancerede en buksedragt, der i høj grad lignede de kurdiske uniformer. Også Air France Magazine’s forside var præget af dragter, der til forveksling lignede YPJ-uniformer.

Ezidi-parlamentarikeren Vian Dakheel, som i det irakiske parlament grædende havde appelleret verden om at gribe ind i Shingal, og Kobanês kvindelige krigere blev nr. 1 på den amerikanske tv-station CNN’s ”2014 Women of the Year”-liste.

I december 2014 foreslog den tidligere amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton, at USA ”burde gøre alt for at støtte” de kurdiske kvinders kamp mod IS.

Kommentér via Facebook

kommentarer

2015-01-30T13:05:29+00:0026, januar, 2015|NYHEDER|
Websiden bruger cookies og analytics. Ok