Naser Khader mener, at ”kurderne har fået en uventet ambassadør for deres sag i den smukke, unge sangerinde Parwas Hussein fra Arab Idol, som har formået at skabe et fokus på kurderne, som end ikke folkemord og etniske udrensninger har kunnet.”

Historien om Parwas Hussein fra Arab Idol er i dag at finde i BT. Tidligere politiker Naser Khader skriver, at kurderne sammen med berberne, der især bor i Nordafrika, er de største minoriteter i den arabiske verden.

Han skriver endvidere, at kurderne indtil videre har haft svært ved at skabe sympati for deres sag i den arabiske verden. Men…

”NU SER DET ud til, at kurderne har fået en uventet ambassadør for deres sag i den smukke, unge sangerinde Parwas Hussein – en af dette års Arab Idols-favoritter. Hussein har sunget flere sange på kurdisk, båret typiske kurdiske klæder og hele vejen igennem skiltet med sin identitet som kurder,” skriver Khader.

Herefter nævner Khader kurdernes skæbne, hvor de efter Første Verdenskrig med Sevres-traktaten (1920) fik stillet deres eget selvstyre i udsigt. Det glemte stormagterne dog alt om med Lausanne-traktaten i 1923, der skabte det Mellemøsten, vi kender i dag. Siden har kurderne haft svært ved at gøre opmærksom på sig selv hos den enkelte araber.

”DA DETTE ÅRS udgave af Arab Idols begyndte, blev det klart, hvor lidt fokus kurderne har formået at skabe på deres sag: Der var bl. a. en deltager, der aldrig havde hørt om kurderne eller Kurdistan, og måtte have en forklaring på, hvad det hele handlede om. Der er ikke så mange arabere, der kender ret meget til kurderne.”

Men det har ændret sig med Parwas Husseins deltagelse i Arab Idol, mener Khader:

”Lige nu har Parwas Hussein formået at skabe et fokus på den kurdiske situation, som end ikke henvisning til folkemord og etniske udrensninger har kunnet.”

Perwaz Hussein er en 24-årig kurdisk kvinde fra Hewlêr, Sydkurdistan, som er med i musikkonkurrencen Arab Idol på MBC, hvor hun synger på både arabisk og kurdisk, dog primært på arabisk. Hun taler ikke arabisk og bruger tolk.

Den kurdiske kvindes deltagelse har også vakt debat. Under det 6. afsnit af Arab Idol stod der på skærmen under Parwaz optræden, at hun er fra “Kurdistan – Irak”, mens de øvrige to irakiske deltagere gik under betegnelsen “Irak”.

Det faldt dommeren Ahlam al-Shamsi for brystet.

“Jeg er imod den landetitel, der angiver, at Parwaz er fra Kurdistan, fordi Kurdistan er en uadskillelig del af Irak, så derfor ønsker jeg, at der skal stå Irak og ikke Kurdistan.”

Senere trak al-Shamsi sin udtalelse tilbage.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer