28 lande bakker op om kurdisk løsrivelse fra Irak, hvis Kurdistan Regional Government (KRG) skulle erklære uafhængighed. Det siger Jaafar Eminiki, næstformand for KRGs parlament.

Eminiki nævner overfor de kurdiske medier ikke navnene på de 28 stater.

”Det internationale samfunds syn på kurdisk uafhængighed har ændret sig,” siger Eminiki.

Andre eksperter, såsom professor Dlawer Ala’Aldeen fra Middle East Research Institute, er enig om, at den internationale støtte er stigende, men han advarer mod at handle alt for hurtigt.

”Hvis Kurdistan erklærer sin uafhængighed nu, vil mange stater vende os ryggen, og sandsynligvis trække støtten tilbage,” siger Ala’Aldeen.

Ala’Aldeen mener, at lande som USA og Frankrig længe har indset, at der skal være en kurdisk stat, men lige nu prioriterer kampen mod Islamisk Stat.

”USA og flere andre lande mener, at Bagdad skal styrkes gennem militær bistand mod IS,” siger Ala’Aldeen.

I sommeren 2014 udtalte Massoud Barzani, præsidenten i KRG, til BBC, at kurderne i løbet af ”nogle måneder” skulle stemme om uafhængighed. Barzani sagde: “Fra nu af vil vi ikke lægge skjul på, at uafhængighed er vores mål. Irak er blevet delt. Skal vi leve i denne tragiske situation, som landet nu gennemgår? Det er ikke mig, der skal træffe afgørelsen om uafhængighed. Det skal folket”.

Samtidig fastslog Barzani, at en kurdisk stat vil have ”de bedste forbindelser til alle dets naboer, og vi vil ikke udgøre nogen trussel mod nogen”.

KRG’s folkeafstemning om løsrivelse fra Irak har dog endnu ikke fundet sted, og Barzani sagde i oktober 2014, at afstemningen stadig var et mål, men at det kurdiske selvstyres kamp mod IS havde første prioritet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer