En minister fra Kurdistans Regionale Regering er blevet nægtet at tale på kurdisk på en teknologimesse i Tyrkiet.

I den tyrkiske provins Konya har der siden i onsdags været en teknologimesse. En af de inviterede til messen var landsbrugsminister Abdussattar Majid fra Kurdistans Regionale Regering i Irak (KRG). Ved åbningsceremonien fik Majid ikke lov til at tale på kurdisk, fordi komiteen bag messen ikke gav lov til det.

Ifølge nyhedsmediet İlkha blev der krævet af Majid, at han skulle tale på tyrkisk eller engelsk.

Den kurdiske minister protesterede mod det krav og sagde: ”Jeg er en kurdisk minister og vil holde min tale på kurdisk. Fordi det er mit modersmål. Jeg er ikke så god til engelsk.”

Men komiteen afviste altså Majid’s ønske.

Det Tyrkiet, som general Atatürk oprettede i 1923 beroede på idéen om ‘et land, et flag, et sprog, et folk’, tyrkerne. Der skulle ikke være plads til etniske minoriteter. Kurdisk sprog, klædedragter og andre kulturelle udtryk, selv ordene ‘kurder’ og ‘Kurdistan’, blev forbudt.

Forbuddet mod kurdisk blev ophævet ca. 70 år senere i 1991 af Tyrkiets daværende præsident Turgut Özal. Men efter 1991 er der stadig opstået problemer og retslig forfølgelse af folk, når de har brugt det kurdiske sprog og kurdisk er stadig forbudt i undervisning og i politisk sammenhæng.

Læs mere her

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer