Nadia Murad og Lamiya Bashar har vundet Sakharov-prisen 2016.

Ezidi-aktivisterne Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar har vundet Sakharov-prisen 2016. Prisen uddeles hvert år af Europa-Parlamentet til personer, der har ydet en stor indsats for menneskerettigheder.

Murad og Bashar blev begge taget til fange af Islamisk Stat (IS) og brugt som slaver, da deres landsbyer i det nordlige Irak/Kurdistan blev indtaget af jihadisterne i august 2014.

Parlamentets begrundelse for at give de to kvinder prisen lyder således:

Nadia Murad Basee Taha og Lamiya Aji Bashar har overlevet at være sexslaver hos Islamisk Stat (IS) og er blevet talerør for kvinder, der rammes af IS’ kampagne for seksuel vold. De er offentlige fortalere for yazidierne i Irak.

Den 3. august 2014 blev alle mænd i landsbyen Kocho — Aji Bashars og Murads hjemby i Sinjar/Irak — slået ihjel. Efter massakren blev kvinder og børn gjort til slaver: Alle unge kvinder, herunder Aji Bashar, Murad og deres søstre, blev bortført, købt og solgt flere gange og udnyttet som sexslaver. Under Kocho-massakren mistede Murad seks af sine brødre og sin mor, der blev dræbt sammen med firs ældre kvinder, som blev anset for ikke at have seksuel værdi. Aji Bashar og hendes seks søstre blev også udnyttet som sexslaver. Hun blev solgt fem gange blandt de militante oprørere og blev tvunget til at fremstille bomber og selvmordsbælter i Mosul, efter at IS-krigere havde henrettet hendes brødre og hendes far.

I november 2014 lykkedes det Murad at flygte med hjælp fra en nabofamilie, der smuglede hende ud af det IS-kontrollerede område, hvilket gav hende mulighed for at komme frem til en flygtningelejr i det nordlige Irak og dernæst til Tyskland. 

Aji Bashar forsøgte at flygte flere gange, inden det endelig lykkedes at slippe væk i april med hjælp fra hendes familie, som betalte lokale menneskesmuglere. Mens hun var på vej over den kurdiske grænse, og mens hun med militante IS-folk efter sig hastede mod det område, der var kontrolleret af den irakiske regering, eksploderede en landmine og dræbte to af hendes bekendte, mens hun selv blev såret og næsten blind. Heldigvis lykkedes det hende at flygte, og hun blev til sidst sendt til lægebehandling Tyskland, hvor hun blev genforenet med sine overlevende søskende. Siden hun kom til hægterne, har Aji Bashar været aktivt involveret i at øge bevidstheden om yazidiernes situation, og hun fortsætter med at hjælpe kvinder og børn, som er blevet ofre for IS’ slaveri og grusomheder.

Prisen er på 50.000 euro (cirka 371.000 danske kroner), og vil blive overrakt vinderne ved en ceremoni i Strasbourg den 14. december.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer