Soran Mama Hama, der skrev kritiske artikler om korruptionen i Sydkurdistan og efterfølgende blev myrdet, bliver mindet på tredjeårsdagen for mordet på ham.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Organisationen Journalister Uden Grænser appellerer endnu engang til myndighederne i Sydkurdistan/Nordirak (KRG) om at undersøge mordet på den kurdiske journalist Soran Hama Mama, som blev skudt i sit hjem i Kirkuk af fire bevæbnede mænd den 21. juli 2008.

Mama og en anden journalist, Sardasht Osman, som led samme skæbne, er sidenhen blevet symbolet på angrebene på journalister i irakisk Kurdistan. Journalister Uden Grænser fordømmer den manglende handling fra politi-og retsmyndigheder i denne sag.

Mama havde arbejdet i tre år for den kontroversielle avis Lvin og skrev om misbrug og korruption i det kurdiske samfund, herunder hos kurdiske politikere.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International anklagede i april de kurdiske myndigheder i Nordirak/Sydkurdistan for drab, tortur og anden mishandling af journalister, oppositionen og demonstranter.

-Folk i Iraks Kurdistan-region skal have lov til at udøve deres legitime ret til ytringsfrihed og forsamlingsfrihed uden at frygte for deres sikkerhed, sagde Malcolm Smart fra Amnesty.

Journalister bliver ikke beskyttet i KRG

For nyligt var også den amerikanske menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch ude og kritisere den manglende beskyttelse af journalister i Irakisk Kurdistan (KRG) og nævnte journalisten Sardasht Osman, som blev dræbt sidste år.

Drabet på Sardasht Osman udløste fordømmelser på folkelig plan og blandt menneskerettighedsaktivister overalt, heriblandt i Danmark, hvor bl.a. Klaus Slavensky fra Dansk Pen også deltog..

– Det er dobbelt trist, at lande som Irak og især Kurdistan ikke kan beskytte journalister mod overfald og mord. Nu må de kurdiske ledere og myndigheder vise, at de kan leve op til de minimumskrav, som stilles til et retssamfund, sagde Klaus Slavensky til Jiyan.dk.

Links til relaterede artikler om angreb på journalister og ytringsfriheden i KRG

Amnesty til KRG: Ytrings- og forsamlingsfrihed må sikres
Amnesty International kritiserer kurdisk regering
KRG-institutioner under partikontrol
KRG – korrupt diktatur eller blomstrende demokrati?

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer