“PYD accepterer ikke, at andre grupper udfører politiske aktiviteter og anholder kritikere,” siger Mustafa Cuma fra det nye Kurdistans Demokratiske Parti-Syrien.

Mustafa Cuma er medlem af politbureauet for det nye Kurdistans Demokratiske Parti-Syrien (KDPS). Han var tidligere leder af partiet Azadî, indtil det blev del af KDPS med tre andre grupper i april. Cuma hævder, at KDPS har tusindvis af uddannede krigere, og “snart vil være stærkere” end det Demokratiske Enhedsparti (PYD), det dominerende parti Rojava (syrisk Kurdistan). Cuma lod sig interviewe til Rûdaw under besøg i Danmark.

Rûdaw: Fire partier er for nylig blevet til ét, Kurdistans Demokratiske Parti-Syrien (KDPS). Hvad er jeres formål?

Mustafa Cuma: Fire partier kom sammen, fordi vi ønsker at skabe et nyt politisk og stærkt parti. Vi ønsker, at Syriens kurdere opnår deres nationale rettigheder inden for et føderalt Syrien.

Rûdaw: Så I ønsker ikke selvstændighed?

Mustafa Cuma: Nej, vi vil have en ny syrisk forfatning, der nævner kurdiske rettigheder. Efter det, vil vi se, om det vil være føderalisme eller autonomi.

Rûdaw: Kobanê er i øjeblikket under intenst angreb fra Den Islamiske Stat i Irak og Syrien (ISIS). Hvad synes du om det?

Mustafa Cuma: Det er en meget alvorlig situation. ISIS er et projekt, hvor de regionale magter står bag, fordi de ønsker at stoppe kurdernes fremskridt. ISIS har allerede overtaget områder øst og vest for Kobanê. Men disse områder er geografisk adskilt med Kobanê i midten. Hvis ISIS formår at overtage Kobanê, vil de kunne forbinde deres allerede erobrede områder med hinanden, og så vil kurderne blive fortrængt og landsforvist. Så det er en meget trist situation.

Rûdaw: Er KDPS bevæbnet?

Mustafa Cuma: Vi har endnu ikke truffet en beslutning om at være bevæbnet. Hvis vi en dag bliver bevæbnet, vil vi støtte syrerne og kurderne. Vi har tusindvis af trænede folk. Vores Peshmerga’er er blevet uddannet i irakisk Kurdistan, og vi vil snart være stærkere end det Demokratiske Enhedsparti (PYD).

Rûdaw: Hvordan er jeres forhold til PYD?

Mustafa Cuma: PYD er et udenlandsprojekt, som støttes af den syriske diktator Bashar al-Assad. PYD accepterer ikke, at andre grupper laver politiske aktiviteter. PYD ønsker, at alle skal arbejde under dem, og de er fjendtlige over for andre parter.

Rûdaw: Hvordan påvirker det dig?

Mustafa Cuma: Jeg kan ikke vende tilbage til Rojava. Jeg blev selv arresteret af PYD i juni 2012, da jeg forsøgte at komme ind i Rojava. Nogle af vores partifæller blev også arresteret og én, nemlig Behzad Dorsin, er helt forsvundet. Vi glemmer heller ikke drabene i Amûdê sidste sommer.

Rûdaw: PYD siger, at andre kurdiske partier sender folk til Rojava for at bekæmpe Assad sammen med den syriske opposition. De siger, at det vil trække de kurdiske områder ind i den syriske borgerkrig. Hvad er dit svar på det?

Mustafa Cuma: Disse beskyldninger er usande. Sandheden er, at PYD ikke tillader andre at engagere sig i politiske aktiviteter.

Rûdaw: PYD siger, at de, der vil kæmpe i Rojava kan gøre det under Folkets Enhedsstyrker (YPG). Hvorfor gør I ikke bare det?

Mustafa Cuma: Vi ønsker på demokratisk vis at have lov til at have vores eget parti.

Rûdaw: Men du hævder, at KDPS har trænede Peshmergaer. Så hvorfor deltager de ikke i kampene mod ISIS?

Mustafa Cuma: PYD tillader ikke nogen undtagen dem selv. De kræver, at alle skal være en del af YPG, som er deres væbnede fløj. Vi vil ikke tvinge vores styrker ind i Rojava, for vi ønsker ikke borgerkrig mellem kurdere.

Rûdaw: Har du planer om at gå i en dialog med PYD?

Mustafa Cuma: Jeg håber, vi kan arbejde sammen, fordi det vil være bedre for kurderne. Men det ser ikke godt ud, da PYD ikke accepterer andre og ønsker, at alle skal være ligesom dem.

Rûdaw: PYD vil mene, at I naivt stoler på den syriske opposition. Et Syrien efter Assad vil sandsynligvis blive endnu værre på grund af de mange islamistiske grupper i opposition, mener de?

Mustafa Cuma: De er ikke alle islamister. Der er også kommunister, liberale, arabere, kurdere og så videre. Det er en alliance af forskellige typer. Jeg siger ikke, at oppositionen er perfekt. Men de repræsenterer den syriske revolution, så vi er en del af det.

Rûdaw: Men PYD mener ikke, at oppositionen vil give kurderne deres rettigheder?

Mustafa Cuma: Vi har dokumentation for, at oppositionen accepterer kurdernes rettigheder. Dokumenterne nævner kurdiske nationale rettigheder, herunder sprog og kultur.

Rûdaw: Sidste år sagde den daværende leder af Det Syriske Nationalråd, Burhan Ghalion, “der er ikke noget Syrisk Kurdistan”, og sammenlignede Syriens kurdere med ”indvandrere i Frankrig”?

Mustafa Cuma: Det var hans personlige, politiske opfattelse, som vi ikke accepterer. Vi siger, at Kurdistan eksisterer. Kurderne er en nation med deres eget sprog og kultur og de skal naturligvis have rettigheder som alle andre.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer