27-årige Huda Ahmad og hendes søn Azad meldes dræbt i Kobanî i Syrien. Ifølge lokale kilder blev de to “stenet” af Hudas mand, der nu har overgivet sig til kurdisk politi. ADVARSEL: BILLEDER AF LIG I ARTIKLEN.

Af Deniz Serinci

Langeskov Skole på Fyn mindedes i dag den niårige tidligere elev Azad, der sammen med sin mor Huda Ahmad meldes dræbt i den kurdiske by Kobanî i Syrien.

”Eleverne blev informeret om, at mor og søn døde. Der var et minuts stilhed og der blev sunget en sang,” fortæller en dansk mor, hvis søn går på skolen.

Skolen har sendt besked ud på intranet, hvori det hedder, at ”Azad kommer ikke tilbage” og forældrene er indkaldt til et ekstraordinært møde.

”Vi er meget rystet og prøver faktisk bare at beskytte børnene fra den barske sandhed,” fortæller den danske mor.

Jiyan.dks kurdiske kilder siger, at den 27-årige Huda Ahmad, som stammer fra en arabisk landsby Abu Rassen i ash-Shadadi i Syrien, men var kurdisk gift, er blevet dræbt i Kobanî. Ifølge de kurdiske medier er gerningsmanden Hudas 55-årige mand Hussein Abdo Abbas, der stammer fra den kurdiske landsby Derbazin i Kobanî.

Kvinderettighedsorganisationen SARA protesterede i går mod drabene på moren og sønnen ved at læse en erklæring op. Det oplyser Ronahî TV, der er tilknyttet det kurdiske selvstyre.

Se et nyhedsindslag på Ronahî TV.

Huda Ahmad al-Ali blev født i ash-Shadadi i 1993. I 2015 kom hun til Danmark, hvor hun boede i Langeskov sammen med sine tre børn: sønnen Azad Abbas og to tvillingedøtre på snart fire år. Kvinden tog et kørekort, lærte dansk og startede på en frisøruddannelse i Odense.

Hendes mand Hussein havde en del børn fra et tidligere ægteskab.

”Modsat Huda lærte hendes mand ikke rigtig dansk og blev aldrig integreret,” fortæller en mandlig bekendt af familien til Jiyan.dk. Han medvirker under betingelse af anonymitet.

To kilder siger uafhængigt af hinanden til Jiyan.dk, at manden ville tage familien ned til Syrien på et familiebesøg.

”Hussein sagde til Huda, at de skulle besøge hans syge mor,” fortæller integrationsrådgiver og kvindesagsforkæmper fra Odense, Kefa Abu Ras. ”De fløj til Erbil i Irak og derfra kørte de ind i Syrien.”

Familien tog først til ash-Shadadi, hvor de tilbragte to dage. Her efterlod de tvillingepigerne.

”Derefter tog Huda, Azad og Hussein til Kobanî,” fortæller den mandlige bekendte af familien. ”De kom aldrig tilbage.”

Billeder af ligene

Billeder af ligene

Ifølge Kefa fik hendes familie den sidste besked fra Huda fredag aften.

Lørdag morgen dræbte Hussein ifølge kurdiske medier så Huda og sønnen Azad, heriblandt ved hjælp af sten. Derefter skulle familiefaren efter sigende have gemt ligene væk i en skov i Kobanî, før han overgav sig til de kurdiske sikkerhedsstyrker.

Venner: ”Hun var meget sød, stille og rolig”

Kefa Abu Ras har flere gange fået ordnet sit hår af Huda. Hun blev chokeret, da hun fik nyheden.

”Jeg blev meget ked af det og vred. Det er helt uforståeligt, at man kan stene sin egen kone og søn. Hun var så sød, rar, stille og rolig. Samtidig var hun ung, ambitiøs og ville være en del af det danske samfund.”

Hun bemærkede dog også en bekymring:

”Når jeg kiggede ind i hendes øjne, kunne jeg se, at der var noget galt.”

En kurdisk kvinde i Aarhus fortæller Jiyan.dk, at hun først ikke troede på nyheden.

”Det var ikke til at tro på. Huda var meget glad for Danmark, fordi hun fik frihed her. Hun var så sød, at alle hendes naboer holdt af hende.”

Kerteminde Kommune: En tragisk hændelse 

Sikkerhedsmyndighederne i Kobanî udtaler overfor Jiyan.dk, at de ”ikke har kommentarer til sagen.”

Kilder i Kerteminde Kommunes rådhus siger, at kommunen er ”bekendt med, at der er sket en tragisk hændelse i Syrien,” men kan ikke sige mere.

Udenrigsministeriets pressevagt skriver, at de ”undersøger sagen”.

På Twitter skriver folk også om episoden.

Læs mere:

Li Kobanê zilamekî hevjîn û kurê xwe kuştin (Ronahî TV)

Kobanêli adam eşi ve 10 yaşındaki oğlunu öldürdü (BASNEWS)

سوري عاد من أوروبا ليقتل زوجته “رجما بالحجارة” (SkyNews)

A Syrian man kills his wife after their return from Denmark (EG24news)

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer