I sin fødeby måtte Mohammad ikke dyrke sin kultur, nu bringer han kurdiske varer til herboende kurdere.

Mohammad Saeed kommer fra Kerkuk, hvor man som kurder ikke måtte tale det kurdiske sprog og slet ikke fremvise ting, der symboliserede den kurdiske kultur, såsom flag og farver. Ja, faktisk var den kurdiske identitet så forbudt, at den mindste dyrkelse af denne ville resultere i bortvisning fra byen og overtagelse af ens ejendom.

”Vi måtte ikke tale kurdisk offentligt, og det at være kurder både i offentligheden og i skolen kunne have store konsekvenser. Nogen blev bortvist, nogen mistede alt, andre forsvandt bare. Kerkuk var en kurdisk by, men af strategiske årsager ville Saddam udslette den kurdiske identitet fra byen”, forklarer Mohammad.

Stifter af den første kurdiske elektroniske bazar

Som 15-årig flygtede Mohammad derfor med sin familie til Danmark, og han har i dag en eksportingeniøruddannelse i bagagen og er manden bag eBazar.dk. Her kan man købe alt fra bordflag, store flag, halskæder, iPhone-covers, duftfriskere nøgleringe, landsholdstrøjer, m.m. Alt sammen med det kurdiske flag på, som hidtil har været en mangelvare i Danmark.

”Min baggrund er vigtig for mig og jeg lavede eBazar, fordi jeg selv har efterspurgt kurdiske halskæder, flag eller iPhone-covers, som ikke var til at få fat på i Danmark. Man skulle hele vejen til Kurdistan for at købe disse, og det krævede tid og ressourcer. Derfor tænkte jeg, at når vi har besvær med at komme til Kurdistan, så må Kurdistan komme til os,” fortæller Mohammad smilende.

Udover ovennævnte varer kan man også købe kurdisk tøj, for både mænd og kvinder i forskellige farver med tilhørende tilbehør. Især dette har været efterspurgt på de sociale medier blandt herboende kurdere, da udbuddet har været meget begrænset i Danmark.

Generelt har Mohammad da også oplevet, at reaktionerne på eBazar.dk har været meget positive. Folk på de sociale medier fra begge køn, både den unge og ældre generation, har været utroligt begejstrede og nysgerrige efter at vide mere om webshoppen.

Stifteren selv sætter stor pris på de positive reaktioner og forklarer, at han lægger meget vægt på at yde en god service samt hurtig levering. F.eks. er der kun 1 dags levering, og et stort kurdisk flag koster kun 39 kroner, mens prisen på europæiske webshops typisk løber op i flere hundrede kroner.

Fremtidsudsigter for eBazar

På den korte bane knokler Mohammad på at kunne udvide produktsortimentet og nå ud til alle kurdere i Europa.

”Lige nu bliver der satset på at hente nye og populærere produkter. Det bliver nødvendigvis ikke kurdiske produkter, men også produkter kunder efterspørger og bliver glade for at se på shoppen”.

Indtil nu har Mohammad haft meget travlt med at skabe fundamentet for eBazar samt besvare de mange henvendelser fra herboende kurdere, der for første gang kan købe produkter med kurdiske symboler i Danmark.

Den unge iværksætter er bekendt med, at det kræver tålmodighed og hårdt arbejde at indfri hans mål og drømme for den nyligt skabte webshop, men er optimistisk omkring fremtidsudsigterne:

”Jeg vil arbejde hårdt for at gøre eBazar til det sted, hvor man kan finde alt fra A-Z, præcis som en traditionel bazar vi kender fra Kurdistan, bare elektronisk. Teknologien og drivkraften er der, og taget den positive reaktion fra folk i betragtning, er jeg sikker på, at det nok skal lykkes, inshallah”, siger Mohammad afslutningsvist med et glimt i øjnene.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer