Qassims familie er blevet forfulgt i tre forskellige lande, allersenest af IS i Shingal. Nu udtrykker han jihadisternes forfølgelse gennem malerier.

Af Deniz Serinci

I den nordtyske by Peine udtrykker 26-årige Qassim Alsharqy sit folks trængsler gennem malerier.

Qassim er billedkunstner, hvis bror, far og mor blev forfulgt af terrorgruppen Islamisk Stat (IS), fordi de er ezidier – en religion, som bliver regnet for “vantro” af islamister.

img_1992

Maleriet “Nadia” med ezidi-aktivisten Nadia Murad.

I dag maler Qassim billeder for at ”gøre folk opmærksom på folkemordet mod ezidierne.”

”Min pensel er mit våben,” som Qassim, der de sidste fem år har boet i Tyskland, siger.

Hans familie boede for 70 år siden i Tyrkiet, hvor de blev forfulgt af naboer, fordi de var ezidier. Så flygtede de til Syrien. Også her blev de forfulgt pga. deres religion. Så bosatte familien sig i Irak.

I august 2014 indtog IS så familiens by Shingal og begik det, FN har kaldt et folkemord, mod ezidierne.

”Min familie var i Shingal den dag,” husker Qassim, der samme dag var til et bryllup i Tyskland. Han måtte afbryde festen og ringede panisk til Shingal.

Hans mor, far og 14-årige bror Sultan var i Shingal dengang, men overlevede med nød og næppe IS og formåede at flygte ud til Tyrkiet.

Qassim tog til byen Şirnak i Tyrkiet og blev forenet med familiemedlemmerne. Senere kom de alle sammen til Tyskland.

Her bor de i sikkerhed. Men Qassim glemmer ikke historien.

”Og kampen er ikke overstået,” fastslår den unge kunstner. ”For tusinder af vores kvinder og børn er stadig tilfangetaget af IS.”

Ifølge Hussein Qaidi, leder af kontoret for De Kidnappede Affærer i det nordlige Irak, blev 6413 ezidier taget til fange af IS i august 2014, da jihadisterne indtog Shingal. Heraf er 3691 ezidier stadig fanget; 1881 kvinder og piger og 1810 mænd og drenge.

Denne kamp udtrykker Qassim igennem malerier.

Et af hans malerier forestiller Nadia Murad, den 23-årige ezidi-kvinde. Nadia Murads mor og seks søskende blev dræbt af IS. Hun blev taget til fange af jihadisterne i tre måneder. Hun har siden repræsenteret ezidierne i forskellige internationale fora, såsom FN. Maleriet hedder ”Nadia”. På maleriet har ezidi-kvinden et sort slør for ansigtet – det symboliserer fangenskabet hos de sortklædte IS-folk.

Qassim forklarer maleriets symbolik:

”En masse blå dråber rammer Nadia Murad i hovedet. Dråber symboliserer håb, ergo får Nadia – og derigennem ezidierne – nyt liv ovenpå folkemordet.”

Nadia åbner sit hjerte – som var det en dør – op for sit folk og stiller en stige til rådighed. Ezidierne kan gå op af stigen – som er Nadias hænder – ind gennem døren og starte et nyt liv.

”Den triste sorte farve – altså Nadias slør – bliver langsomt blåt af alle de regndråber. Blåt symboliserer den sikkerhed og ro, som ezidierne nu – efter årtiers forfølgelse – håber at få,” lyder det fra Qassim.

Tjek de øvrige malerier af billedkunstneren.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer