Tyrkisk militær og medier gav PKK skylden for nedbrænding af landsby, der dræbte ni civile, inklusive to små børn. Nu indrømmer Tyrkiets højesteret, at landets militær selv stod bag og har fundet en militærleder skyldig i nedbrændingen.

Tyrkiets højesteret appelret fastslår nu, at en tidligere militæransvarlig Bülent Karaoğlu stod bag nedbrændingen af den kurdiske landsby Altınova (Vartinis) i 1993, der kostede ni mennesker, heriblandt syv børn, livet.

Domstolen frikender samtidig tre andre officerer i sagen. Karaoğlu, der dengang var ansvarlig for en deling i gendarmeriet, vil blive retsforfulgt igen ved Kırıkkales Domstol. Dermed går Højesteret imod en frikendelse fra en lokal ret, som Karaoğlu fik.

3. oktober 1993 blev ni kurdere i 1993 brændt ihjel i deres hjem i landsbyen Vartinis (Altınova). Tyrkiske medier skrev, at guerillaer fra Kurdistans Arbejderparti (PKK) havde sat ild til huset og dermed slået de ni personer ihjel.

De ni kurdere tilhørte Öğüt-familien og blev forinden beskyldt for at have givet PKK husly.

Ifølge Remzi Öğüt, der er tæt på den dræbte familie, blev familiens overhoved, Nasır Öğüt, gennemtævet af tyrkiske soldater tilbage i 1993 på den dag, hvor der blev sat ild til huset. Ud af de ni personer var to små børn. De forsøgte at flygte ud af det brændende hus, men blev tvunget tilbage til ilden af de tyrkiske soldater, fortæller Remzi Öğüt til Yuksekovahaber.

Læs mere om den aktuelle sag her:

Vartinis Katliamı: Yargıtay yüzbaşı Karaoğlu’nu sorumlu buldu

Over 3000 landsbyer nedbrændt

Den tyrkiske hær menes at have nedbrændt ca. 3500 landsbyer i jagten på PKK. Det fordrev op til tre millioner kurdere fra deres hjem.

Amnesty International har påvist massive tyrkiske brud på menneskerettighederne, heriblandt systematisk tortur i fængslerne, drab og ”forsvinden” af 17.500 kurdiske intellektuelle, journalister, osv.

Omvendt har Amnesty også kritiseret PKK for menneskerettighedskrænkelser, såsom drab på afhoppere, bombeangreb mod turistattraktioner og for at forfølge kurdere, der nægter at støtte organisationen. Det fremgår af Amnestys årsrapporter 2006, 1995, 1994 og 1992. En 23-årig britisk kvinde døde efter de kvæstelser, hun pådrog sig efter et angreb på den tyrkiske ferieø Marmaris i juni 1994. PKK påtog sig efterfølgende ansvaret for Marmaris-angrebet.

45.000 mennesker er døde i konflikten siden 1984.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer