Enhedslisten vil have udenrigsminister Kristian Jensen (V) ind i sagen om Tyrkiets lukning af regeringskritiske medier.
Foto: Steen Brogaard
Flere danske politikere kritiserer de tyrkiske myndigheders lukning af en række regeringskritiske, ofte kurdiske, medier.
Medieordfører for Enhedslisten Søren Søndergaard vil have udenrigsminister Kristian Jensen (V) ind i sagen.
”Jeg vil nævne det for udenrigsministeren og spørge om lukningerne af medierne ikke er anledning for ham til at tage det op i Europarådet,” siger Søndergaard til Jiyan.dk.
Politikeren finder lukningerne helt ”grotesk”.
”En tv-station sender en live udsendelse om en anden tv-station, der er blevet stormet og lukket – og så bliver tv-stationen selv pludselig stormet og lukket. Det er helt grotesk, at det kan få lov at ske, uden at EU reagerer,” lyder det fra Søndergaard.
Mette Bock, udenrigsordfører for Liberal Alliance, mener at Tyrkiet er ”på vej i den helt forkerte retning.”
”Alle alarmklokker bør ringe, når en regering lukker medier,” siger hun til Jiyan.dk.
”Frie medier er demokratiets salt,” tilføjer Bock. “Uden frie medier intet demokrati. Vi må derfor på det kraftigste tage afstand fra den tyrkiske regerings handlinger, der skader demokratiet og tilliden til Tyrkiet.”
Bock bakkes op af tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard fra Det Radikale Venstre. Han siger:
”Jeg er dybt bekymret over den aktuelle udvikling i Tyrkiet, og især den tyrkiske præsident Erdogans hårde kurs over for kritiske medier.”
Intet svar fra tyrkisk ambassade
Jiyan.dk har kontaktet den tyrkiske ambassade i København for at få en kommentar til politikernes kritik. Ambassaden har dog ikke svaret.
Men de tyrkiske myndigheder henviser generelt til, at de lukkede medier ifølge dem spreder propaganda til fordel for de formodede bagmænd bag kupforsøget i juli, nemlig Fethullah Gülens organisation, eller Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på EU’s terrorliste.
Til Al Jazeera English siger Talip Kucukcan, parlamentariker fra regeringspartiet AKP, således:
“Tyrkiet døjer med efterdønningerne af et kupforsøg. Et land, der har mistet mere end 500 soldater og hundredvis af borgerne på kort tid kan ikke tolerere enkeltpersoner, organisationer og medier, der roser de skyldige bag disse forbrydelser.”
Fra Lidegaard lyder det, at den tyrkiske regering stadig skal overholde fundamentale rettigheder, såsom pressefrihed.
”Det er forståeligt, at der kommer en reaktion på kuppet,” siger Lidegaard. ”Men det er ikke i orden, når det går ud over basale menneskerettigheder. Det er netop, når det er udfordret, at demokratiet skal kende sin styrke.”