Læs hvorfor en dansk delegation ved indgangen til Roboskî fik en nærmest kongelig modtagelse og blev budt på blomster ved de tyrkiske militærkontrolposter.
Et år er gået, siden tyrkisk luftvåben i slutningen af december 2011 bombede 34 kurdiske landsbybeboere, heriblandt børn ned til 12-års alderen i landsbyen Roboskî, der med et blev verdenskendt.
Massakren skabte udbredt vrede og protestaktioner verden over, men den tyrkiske stat har til dato stadig hverken undskyldt eller retsforfulgt nogen bag det dødelige angreb.
Folketingskandidat og medlem af SF’s landsledelse, Serdal Benli har besøgt Roboskî sammen med en dansk delegation og tilbragte flere dage der. Han tog til landsbyen for at vise solidaritet med de efterladte og opleve tragediens konsekvenser. Det blev en oplevelse, han aldrig glemmer.
– Vi så en hel landsby i sorg, som var påvirket på alle mulige måder, fordi de alle er i familie med hinanden og dermed beslægtet med de 34, som blev massakreret, husker Serdal Benli.
På vejen derover fik han sammen med den danske delegation en ”nærmest kongelig modtagelse” ved de tyrkiske militærkontrolposter.
– Nogen steder blev vi budt på blomster, fordi vi var en europæisk delegation. De tyrkiske myndigheder vidste godt, at vi ville komme og ville tydeligvis give et positivt billede af dem selv og vise den europæiske offentlighed, at det hele fungerer meget fint. Men almindelige kurdiske borgere får ikke den samme behandling som os.
”Jeg fik kuldegysninger”
Efter militærposterne gik turen til landsbyens gravplads.
– Jeg fik kuldegysninger, fordi jeg har aldrig før i mit liv set en gravplads, hvor 34, der alle er beslægtede, for nyligt var blevet begravet sammesteds. Når man så har billeder af hvordan de er blevet dræbt i hovedet, så gjorde det stort ekstra stort indtryk. Det var meget svært at håndtere, for man ved ikke hvordan man skal reagere, siger Serdal Benli.
De lokale i Roboskî var glade for at se den danske delegation i deres massakrerede landsby.
De havde forventningerne om, at danskerne skulle få rejst massakren i europæisk offentlighed og presse Tyrkiet til at stille de ansvarlige for retten.
Tyrkiet har endnu ikke givet nogen officiel undskyldning eller beklagelse af episoden. Staten har i stedet givet en lille økonomisk kompensation til de efterladte, som dog ikke vil tage imod det.
– De penge som de får fra Tyrkiet er ikke mere værd end deres børn. De efterladte ønsker, at de ansvarlige bliver retsforfulgt. Penge mildner jo ikke sorgen.
Roboskî-massakren 28/12-2011
34 kurdere, heriblandt børn ned til 12-års alderen, blev dræbt, da tyrkiske F-16 krigsfly natten den 28. december 2011 bombede landsbyen Roboskî, Şirnex.
De havde hentet kolonialvarer og så mange dunke med benzin, som de og dyrene kunne bære og var nu på vej hjem.
Trods nyligt skærpede regler og bødestraffe for smugleri er det ikke et unormalt syn, at landbyboere tager turen over bjergene til Irak.
Stort set alle Roboskîs 3000 indbyggere mistede et familiemedlem den nat i december.
I maj kom det frem i en artikel i den amerikanske avis The Wall Street Journal, at det var en amerikansk Predator drone, der opdagede de 34 mænd og drenge, der krydsede den irakisk-tyrkiske grænse, hvor de var i gang med at smugle varer.
Den amerikanske drone fløj bort efter at have indberettet den kurdiske gruppes bevægelser og lod det derefter være op til det tyrkiske militær at afgøre, om de ville angribe. The Wall Street Journal har deres kilder fra det amerikanske forsvarsministerium.