1Før kæmpede han mod Saddam Hussein med våben. Nu kæmper han mod Islamisk Stat med penslen. Museumsdirektør Ako Ghareb har besøgt flere europæiske lande og fremvist sine opsigtsvækkende karikaturer.

Ako Ghareb bekæmpede som tidligere peshmerga Saddam Husseins regime med våben. Nu er han direktør for Amna Suraka-museet i Irakisk Kurdistan. For tiden har han lavet en række karikaturtegning/malerier om den nuværende krig mod Islamisk Stat (IS).

Den kurdiske kunstner Ako Ghareb har været på besøg i det franske udenrigsministerium og det danske udenrigspolitiske nævn, hvor han fremviste sine karikaturtegninger for
blandt andet tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K). Desuden indsamler han flest mulig underskrifter for at få lov til at sætte det kurdiske flag i FN ved siden af de andre landes flag.

Hvordan påvirker den seneste krig mod Islamisk Stat dig?

”Vi vant til at leve i krig, men denne krig er værre. For i gamle dage kæmpede vi for frihed. Den opnåede vi til sidst. Men nu kommer IS og vil tage den fra os.”

Hvad håber du at opnå med dine malerier/karikaturer?

3”Mit budskab er, at vi skal bekæmpe denne sorte tanke, som IS repræsenterer. Det at tegne og det at lave kunst er en anden måde at bekæmpe IS på.”

Hvordan påvirker Kobanê dig?

”Kobanê er et stort sår i min sjæl, som jeg ikke kan beskrive med ord.”

Amna Suraka tjente engang som det nordlige hovedkvarter for den berygtede irakiske efterretningstjeneste, Mukhabarat. Tusindvis af mennesker, hovedsageligt kurdere, blev fængslet og tortureret her. Mange flere forsvandt. I 1991 angreb peshmergaer og befriede fængslet. Amna Suraka er nu et museum i Kurdistan om samtidig det første museum, der står tilbage for at vise Hussein-regimets krigsforbrydelser.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer