En gruppe danske studerende var samlet i torsdags, da Jiyan.dk og Kurdistan blev fremvist på storskærm på Syddansk Universitet i Odense.

Lektor på Medievidenskab på Syddansk Universitet, Randi Marselis brugte netavisen Jiyan.dk som eksempel på et transnationalt medie. Det skete under valgfaget ”Medier og Kulturel Sameksistens” på SDU, Odense.

– Medier som Jiyan.dk bruges til at skabe identitet og fællesskab og er et redskab til at fastholde tilknytningen til den oprindelige kultur, fastslog Randi Marselis.

Hun fortalte, at transnationale medier bruges i diasporaen for at fastholde kontakter og erindringer og tog udgangspunkt i Jiyan.dk og det hollandske site Bukamulu.nl.

I Jiyan.dks tilfælde henviste hun til artiklen “De midtanatolske kurdere” som eksempel på en artikel, hvor 3. og 4. generation kunne fastholde forbindelser til deres hjemland via et site.

– Jiyan.dk er en uafhængig, ikke partipolitisk netavis på journalistiske præmisser, fortalte Randi Marselis og fortsatte:

– Hjemmesidens indhold er primært på dansk, fordi læserne ikke taler samme kurdiske dialekter og ikke bruger fælles skriftsprog. Det vil derfor udelukke mange, hvis det var på kurdisk.

Randi Marselis oplyste endvidere, at Jiyan.dk aktivt bruger Facebook for at gøre sig synligt og linker meget til Youtube-videoer – noget der appellerer meget til de unge.

Især fremhævede hun 3 artikler;

1-Fra krig til X-Factor

2-Syriske kurdere sultestrejker

3-Valg 15. september – disse kurdere stiller op

Alan Hasso, bestyrelsesmedlem og skribent på Jiyan.dk er glad over brugen af Jiyan.dk i akademisk sammenhæng.

”Det er fantastisk, fordi det er et stort skridt, at Jiyan.dk kan bruges til et fagligt formål, og at netavisen er blevet så udbredt, at den også kan bruges på et universitet,” siger Alan Hasso.

Jiyan.dk vil ligeledes blive fremvist på storskærm på en International Forskerworkshop i Helsinki i november som eksempel på etniske minoriteter i Skandinavien og digitale medier.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer