Idag 5 år siden den store massakre på ezidierne i Shingal, Sydkurdistan med over 500 dræbte. 

I generationer er ezidierne blevet forfulgt, udstødt og ildeset udfra fordomme om at de skulle være djævletilbedere. 

Ezidi Kulturforening i Danmark skriver i den sammenhæng:

Ezidiere verden over markerer den 14. august som en mindedag for de hundredtusindvis af ezidi-ofre, der er blevet dræbt pga. deres tro igennem historien. Dagen 14. august er derfor gået hen og blevet en sørgedag for alle ezidiere, idet der på netop denne dag, nemlig den 14. august 2007 blev to store ezidi-landsbyer i Shingal-området i Sydkurdistan (Irak) udsat for en stor massakre fra fanatiske selvmordsterrorister, der kostede flere hundrede ezidiere livet.

Selvmordsterrorister kørte den 14. august 2007 med 2 lastvogne fyldt med bomber og eksploderede dem midt i to ezidi-landsbyer ved navn Siba Sheik Khidir og Til Hizer. Over 500 ezidiere blev dræbt og over 700 blev såret som følge af angrebene. 

Mange kan nok huske det tydeligt fra dansk presse fra dengang, hvorledes angrebet gik som en chokbølge verden rundt. Angrebet mod ezidierne blev betragtet som det allerværste og største angreb siden Irak-krigen i 2003. Det var måske første gang, at mange i Danmark hørte om ezidiere, der af muslimske fundamentalister betragtes som ”hedninge”.

I anledning af 5 årsdagen for den store massakre på ezidierne i Shingal, mindes vi endnu engang de hundredvis af dræbte med dyb respekt og opfordrer hermed både den kurdiske regionale regering, den centrale regering i Bagdad samt alle demokratiske kræfter i verden til at støtte og beskytte ezidierne mod lignende angreb i fremtiden. 

Ezidi Kulturforening i Danmark
14.08.2012

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer