Rockbandet maNga formår at omformulere dets musik til ironi og sarkasme ved at lægge vægt på et emne i virkelighedens luksus.
Af Medya Özvan
Musik, der er svært at undgå, når den spiller ind i dit øre, og medsyngende toner oprører i din mund. Når indledningen til verset begynder, er det svært at stoppe med at synge.
Duften af popcorn og menneskebefolket mylder befandt sig i Tivoli d. 23/9 mellem alle forlystelserne, da optakten til Tyrkisk festival i Tivoli begyndte på plænen. Manga åbnede aftenen med et brag af musik og koncert. Flere tilhængere af gruppen var mødt op, og sang med på de genkendelige sange. Koncerten bød på dans og optagelse af Manga fra unge fans tæt op af scenen, der var et godt stykke væk fra folket.
”Bir kadin cizecekzin” omhandler den billedlige drømmekvinde, ”dünyanin sonuna dogmusum” er en metafor på den dårlige tidsperiode hovedpersonen er født i, oversat direkte: ”Ved verdens ende er jeg født”, den sarkastiske udtalelse ”Namusu bacak arasında ararım. Dişi sinek bile görsem laf atarım“, hvor der markeres ironi til islam, og ”Beni benimle birak” omhandler den rebelske unge, der skubber sig væk fra menneskemassen og flertallet.
Det er de mest populære, singler den tyrkiske internationale sensation og rockgruppe Manga, har udgivet, siden gruppen blev dannet af guitaristen Yamur Sarigül.
”Çakma makma, üçe beşe bakmam. Önüm, arkam, sağım solum markam. Bana pastamı verin, ekmeğe gerek yok. Ben tüketmeden var olamam”
Manga har inddraget et ordsprog i ”dünyanin sonuna dogmusum”: Folket går sultende og spørgende til deres konge, der forklare at de kan spise og bage kage, hvis de mangler brød. De formår at omformulere det til ironi og sarkasme ved at lægge vægt på et emne i virkelighedens luksus.
Ordet Manga relaterer, og sammenlignes tit med tegnegenren manga af den japanske stilart,- kendetegnet med store øjne og vildt hår, hvor musikorkestret Manga har fået inspiration til deres navn.
Der er både ironi og sarkasme, når Manga slår sig løs på scenen, inddrager elementer fra rock, elektronisk og kulturelt traditionelt musik med skæve toner, hvilket kan relateres til deres politiske holdninger.
Musik er et andet sprog. Derfor kan vi tillade os udelukkende at vurdere musikken, med fravalg af politik.
Manga vandt prisen for Bedste European Act i forbindelse med MTV Europe Music Awards 2009 og kom på 2.pladsen i ”Eurovision Song Contest 2010” med ”We could be the same”.