Formanden for Radio- og tv-nævnet, Christian Scherfig, har set mere end 40 timers Roj TV-udsendelser igennem i forbindelse med tildelingen af sendetilladelser. Alligevel må han ikke vidne i sagen om den kurdiske tv-station.

Af ml@arbejderen.dk

Selvom Christian Scherfig som formand for Radio- og tv-nævnet har set mere end 40 timers nyhedsudsendelser og kulturprogrammer fra Roj TV , må han ikke vidne i sagen mod den kurdiske tv-station i Østre Landsret.

Retten indledte mandag ankesagen mod den kurdiske tv-station, Roj TV som er tiltalt for at fremme terrorisme, fordi tv-stationen har ladet den kurdiske oprørsbevægelse PKK komme til orde.

Roj TV’s forsvarer, Bjørn Elmquist, ville gerne have ført Christian Scherfig som vidne i landsretten, hvor ankesagen netop er startet op.

Det er Radio- og tv-nævnet der udsteder og inddrager sendetilladelser til radio- og fjernsynsmedier i Danmark.

Nævnet tildelte i 2003 Roj TV sendetilladelse i Danmark og nævnet har siden fire gange frikendt Roj TV for at opfordre til had i sine udsendelser.

Det er sket i 2005, 2007, 2008 og senest i år, hvor nævnet har set i alt 40 timers Roj TV-udsendelser igennem.

– Vi har ikke fundet eksempler på, at Roj TV opfordrer til had. Det kan godt være, at Roj TV er ensidig i sin dækning, men det er altså ikke ulovligt, siger Scherfig.

Alligevel mener Østre Landsret ikke, at Christian Scherfig kan bidrage med noget væsentligt til sagen.

Retten kalder vidnet for »overflødig bevisførelse«.

DANSENDE GUERILLA?

Christian Scherfig fremhæver Roj TV’s dækning af årsdagen for PKK’s stiftelse, som et godt eksempel.

– Her ser man både, hvordan kurdere holder fest og danser, og Roj TV lader PKK komme ud med sine budskaber. Det er ensidigt, men det er ikke ulovligt, Efter vores opfattelse opfordrer hverken PKK eller Roj TV til terror i de viste klip, siger Christian Scherfig til Arbejderen.

Det vakte allerede sidste år opsigt, at radio- og tv-nævnsformanden ikke fik lov til at vidne, da sagen første gang kørte i byretten.

Dengang afviste retten 11 ud af de 13 vidner, som Roj TV’s forsvarer, Bjørn Elmquist, ønskede at føre.

Anklageren fik lov at føre alle sine 17 ønskede vidner.

– Jeg tror, at Elmquist gerne ville haft mulighed for at få mig til at kvalificere nævnets tidligere afgørelser om Roj TV, siger Christian Scherfig.

Formanden for radio- og tv-nævnet har i forbindelse med det seneste tilsyn med Roj TV gennemset 14 timers Roj-udsendelser.

I september slog nævnet – for fjerde gang – fast, at Roj TV ikke opfordrer til had eller terror, og at der derfor intet grundlag er for at fratage den kurdiske tv-station sin sendetilladelse.

RETTEN SÅ KUN BRUDSTYKKER

Christian Scherfig mener, at radio- og tv-nævnet har en anden tilgang til sagen end byretten:

– Da sagen mod Roj TV kørte i Københavns Byret havde man en anden arbejdsform end os. Retten valgte kun at se brudstykker af Roj TV’s sendeflade, og fandt at enkeltcitater var i strid med strafferetten. Byretten lagde ikke Roj TV’s nyhedsudsendelser som helhed til grund for sin dom. I nævnet derimod har vi lagt Roj TV’s sendeflade – i sin helhed – til grund for vores beslutning, siger han.

Selvom Christian Scherfig ikke får lov til at vidne, vil Østre Landsret dog lade Roj TV føre fem af de i alt 11 vidner, som Københavns Byret forbød at komme til orde.

De fem vidner er: Oluf Jørgensen, cand. jur og ekspert i pressejura på Danmarks Journalisthøjskole, to danske journalister, der tidligere har interviewet PKK i bjergene, Haluk Gerger, tidligere formand for Tyrkiets største menneskerettighedsorganisation, IHD og Kerim Yildiz, advokat og direktør i menneskeretsorganisationen Kurdistan Human Rights Project.

Østre Landsret har afsat 40 retsdage til sagen. Sidste retsmøde er 14. juni 2013.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer