En iransk kurdisk journalist og menneskerettighedsforkæmper ved navn Kaveh Ghasemi er ifølge rapporter fra den internationale Kampagne for menneskerettigheder i Iran blevet idømt 5 års fængsel ved Kermanshah Revolutionære Retssal.

I løbet af de sidste to retsmøder blev Ghasemi bl.a. sigtet for ”modstand mod den nationale sikkerhed ved at være medlem af Kurdistan Human Rights Defence Organization”, og ”modarbejde regeringen ved at publicere nyheder, rapporter og interviews med medierne, samt ”kontakt til familier af politiske fanger og henrettede.”

Modtog maksimum straf
Baseret på paragraf 488 og 500 fra den Islamistiske straffelov blev den kurdiske menneskerettighedsforkæmper idømt maksimum straffen på 5 år.
I en hidtil uset handling blev udover konfiskation af hans pas, flere dokumenter, personlige, og hans straf, blev alt personligt ejendom beslaglagt i løbet af anholdelsen.

Kaveh Ghasemis advokat, Mostafa Ahmedian bekræftede at hans klient fik 5 år som straf.
”Denne dom er meget uforventede for mig, og er en meget hård straf til min klient. Enhver mistænkt burde være beskytter af det princip om at man er uskyldig, indtil hans sigtelser er blevet bevist ved metoder udspændt af loven i en kvalificerede domstol, og indtil da burde hans handlinger og rettigheder være respekteret og beskyttet. Min klients handlinger har været af gode intentioner og har handlet for menneskelige mål, og har tværtimod været en manifestation mod den nationale sikkerhed eller modarbejdelse af regeringen. Det der er blevet nævnt som ”lovlig bevis” er på et niveau som modarbejder denne princip”, sagde han.

Sultestrejker i fængslet
Mostafa Ahmedian understregede yderligere at han ville appellere denne dom til retlige rammer. Ahmadian som er medlem af Kermashah Bar Forening, sagde til de lokale juridiske autoriteter at gøre bod på den uretfærdighed hans klient har været udsat for i den nedre retssal, og seriøst anmelde og genoverveje denne dom retfærdigt og uafhængigt.

Kaveh Ghasemi blev arresteret 3.februar 2010. Efter at have sidder i isolation i ca. 4 måneder blev han løsladt mod kaution på 100.000$. Imens han sad i isolation blev han tvunget til at bekende spionage og til at deltage i tv interviews. 80 dage af hans isolation tilbragte han i den såkaldte ”ensomme celle”. Sidst på ugen af hans fængsling sultestrejkede han.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer