Maersk Oil har sammen med to amerikanske olieselskaber investeret i en licens i Sersing-feltet i Kurdistan/Irak.

Det menes, at det kurdiske selvstyreområde i Nordirak/Sydkurdistan har meget olie – det er bare ikke udforsket endnu. Nu har Maersk Oil købt licens til Sersing i Kurdistan.

– Hele regionen er meget lovende. Der er strukturer med i hvert fald en halv milliard tønder olie i den nordlige del af Kurdistan, og det har tiltrukket en række etablerede spillere, siger Maersk Oils chef for forretningsudvikling og strategi, Jón Ferrier, til Børsen.

Tidligere har ExxonMobil, Total og Chevron skrevet kontrakt med kurderne om at udforske området.

Men risikoen ligger også heri. For centralregeringen i Bagdad bryder sig ikke om, at kurderne laver forretningsaftaler med udenlandske firmaer og anser det som værende ulovlig.

Kurderne hævder, at kontrakterne er i overensstemmelse med forfatningen og siger, at de har været tvunget til at sælge det på grund af forsinkede overførsler fra staten.

Bagdad har truet med at skære ned på støtten til Kurdistan som straf. Lederen af Nordirak/Sydkurdistan, Massoud Barzani siger at ethvert forsøg på at skære støtten til den kurdiske region i oliestriden vil være en “krigserklæring”.

En anden udfordring for Maersk Oil er den dårlige infrastruktur og manglende olieledninger i regionen.

– Kurdistan er et af de svære områder. Det har også noget med infrastruktur at gøre. Det kan godt være, du har olien, men hvad med at få skippet olien rundt? Det er en faktor, man skal være opmærksom på. Så på en risikoskala vil området ligge relativt højt, siger aktieanalytiker ved Carnegie, Stig Frederiksen til Jyllands-Posten/Børsen.

Kommentér via Facebook

kommentarer