Mogens Lykketofts Newroz-hilsen igår på Rådhuspladsen.

Kære kurdiske medborgere:

Stort til lykke med Newroz

Det er en stor glæde for mig at være inviteret til at komme med denne åbningshilsen.

Vi føler i disse dage, uger og måneder stor solidaritet med de kurdere, der sammen med andre kæmper mod den moderne djævelskab i IS, der fordrejer islam og udøver uhyrlige og barbariske handlinger rundt i det mellemste østen.

Da jeg i Folketinget mindes ofrene for de ondskabsfulde attentater ved Krudttønden og Synagogen 14.februar sagde jeg, at dette ikke må udnyttes til at ophidse en kamp mellem verdensreligioner. Vi skal altid huske, at langt, langt de fleste ofre for Al Qaeda, IS og andre terrororganisationer verden over er fredelige mennesker af muslimsk tro.

Vi fordømmer alle mord og alt vold, der inspireres fra disse terrororganisationer.

Vi er fulde af respekt og beundring for de kæmpende styrker af peshmerga, der så effektivt går op imod IS.

Vi er fulde af beundring – og har den dybeste medfølelse – med den kurdiske befolkning i Syrien, der så tappert satte sig til modværge mod IS i og omkring Kobane, som slog IS tilbage men nu står med utrolig stor opgave med at genopbygge deres samfund.

Vi ved at andre byer og landsbyer er under angreb.

Vi er fulde af respekt og beundring for de kurdiske kæmpers hjælp til truede kristne assyrere, yazivier og andre mindretal, der i særlig grad er truet og hårdt forfulgt af IS.

Vi takker vore kurdiske venner for deres tolerance, deres respekt for menneskerettigheder og for ligheden mellem kønnene, der er af en art og styrke, som sjældent har sin lige i deres del af verden.

Vi ønsker sammen med jer inderligt, at freden igen kan komme til de kurdiske samfund – og til alle andre berørte af de frygtelige kampe i Syrien og Irak.

Vi ønsker sammen med jer inderligt kurdere overalt i regionen kan få både fred og frihed til at leve i deres egne samfund med fuld respekt for deres kultur, sprog og særpræg.

Rigtig god nytårsfest til jer alle sammen.

Med venlig hilsen

Mogens Lykketoft, Formand for Folketinget og fhv. udenrigsminister

Foto: Steen Brogaard

 

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer