Bandet AySay blev i sidste uge den store vinder ved Danish Music Awards Roots 2022 med hele tre priser, Årets Navn, Årets Komponist og Årets Udgivelse.

Forsangeren Luna Bülow Ersahin har en dansk mor og en kurdisk far fra Göpsen (Yaylacık) i Çorum i det nordlige Tyrkiet. Her Jiyan.dk’s interview med Luna Ersahin.

Kan du præsentere dig selv?

Jeg er solist i bandet AySay. Jeg er født i Viborg, men flyttede til Samsø med min familie som 10-årig. Her var min far kørelærer med rødder i en kurdisk landsby i Çorum i det nordlige Tyrkiet, mens min mor er etnisk dansker og en af Samsøs to jordemødre. I dag studerer jeg på Rytmisk Musikkonservatorium i København. Derudover spiller jeg med AySay.

Hvor kommer den musikalske inspiration fra?

Jeg har sunget i mange år og startede med at spille klassisk klaver, da jeg var 9 år. Derudover er jeg meget inspireret af den tyrkiske og kurdiske folkemusik. Jeg spiller saz og skriver musik. Jeg bruger også dansk som sprog og prøver at bygge en musikalsk bro gennem musik fra Anatolien til Skandinavien.

Hvilke sprog taler du?

Jeg taler seks sprog flydende; Dansk, tyrkisk, engelsk, tysk, spansk, svensk. Jeg har lært tyrkisk, dels af min far, dels dengang jeg var udvekslingsstuderende i Tyrkiet. Nu er jeg i gang med at lære kurdisk.

Hvad kan musik?

Musik er et universelt sprog, som kan tale forbi vores barrierer. Musik kan tale direkte til vores hjerter og sjæl. Derudover tror jeg, at det er vigtigt for mig at tage ejerskab over min kultur og musik.

Hvordan føles det at have vundet DMA Roots-priserne?

Det føles overvældende. Det er et tegn fra universet om, at det går godt, at vi er på rette vej. Det føles desuden dejligt at blive anerkendt for ens arbejde, som man har gjort i mange år.

Hvad er jeres næste projekt?

Vi er igang med at lave et album ved navn Köy (“landsby”), der består af sange, som jeg har skrevet og nye versioner af folkesange og med nye danske tekster. Den kommer ud om cirka et år. Indtil da skal vi ud og spille en masse live.

Hvad er din fremtidsdrøm?

At blive en verdensturneredene musiker. Jeg vil gerne være en stemme mod racisme og kunne vise skønheden i blandede kulturer. Jeg tror bare, at det er vigtigt at være bevidst om, at racisme er en strukturelt ting, der er i vores samfund og at vi ikke må acceptere det. Så jeg vil gerne italesætte racismens konsekvenser.

Se video

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer