En række kurdere i Danmark er taget til Iraks Kurdistan-region for at kæmpe mod Den Islamiske Stat (IS) som peshmerga. Også Allan Ahmad, medlem af borgerrepræsentationen i København overvejer at tage derned. ”Når IS kommer tættere på ens familie, venner, bekendte, så bliver rationaler om at bo i Danmark og passe arbejde i Danmark underordnet,” siger Ahmad.
I vores naboland Sverige anslår Susanne Guven, formand for Det Kurdiske Rigsforbund, overfor SVD Nyheter at omkring 200 svensk-kurdere har forladt Sverige i sidste måned for at deltage på forskellige måder i kampen mod IS, heriblandt nogle som peshmerga. I august skrev norske VG at flere unge mænd ligeledes deltog ved fronten. Omkring 10 danske kurdere kæmper ligeledes i Nordirak mod IS, vurderer kilder.
En, der har overvejet at tage ned og kæmpe er Allan Ahmad, medlem af Borgerrepræsentationen i København for Enhedslisten. Han kommer fra en kurdisk familie i Irak med partisanbaggrund, peshmerga og kom til Danmark i 1998. Da IS i sidste måned var kun 30 kilometer fra hovedstaden i KRG, Erbil, kiggede Ahmad efter flybilletter, fortæller han.
”Når IS kommer tættere på ens familie, venner, bekendte, så bliver rationaler om at bo i Danmark og passe arbejde i Danmark underordnet,” siger Ahmad.
Imidlertid er Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på USA’s, EU’s og Tyrkiets terrorlister, også en integreret del af krigen mod IS. Terrorstemplet har skabt bekymring i flere europæiske hovedstæder, som Frankrig, Storbritannien og Tyskland, der sender våben til peshmergaer, men bekymrer sig om hvorvidt våbnene ender i hænderne på grupper med tilknytning til PKK.
Hvis man deltager i krigen på PKKs side, kan det måske få juridiske konsekvenser. Ahmad frygter dog ikke noget.
”Hvis jeg har familie tæt på rabiate IS-folk, så er det ikke jura, der kommer i første række,” lyder det fra borgerrepræsentanten.