“Jeg er ikke bange, selvom jeg er bekymret, fordi der er en fare,” siger Tahir Elci under interview.

Af Deniz Serinci
Foto: diyarbakirbarosu.org.

Tahir Elci, leder af Sammenslutningen af Advokater i Diyarbakir, som blev løsladt efter først at være blevet anholdt for påstået “terrorpropaganda”, siger at han modtager en masse dødstrusler.

“Nogen ringer direkte til mig og kommer med dødstrusler, mens andre sender dem over sociale medier,” siger Elci.

“Jeg er ikke bange, selvom jeg er bekymret, fordi der er en fare,” lyder det fra den 49-årige topadvokat.

“Det ændrer ikke på, at jeg vil fortsætte min kamp,” fastholder han.

Han mistænker bagmændene for at være ”tyrkiske nationalister og fascister”. Politiet er informeret, oplyser Elci.

Tidligere på ugen tiltrak han opmærksomhed, da han blev afhørt og anholdt i forgårs. Det skete efter, at han i et interview med CNN Turk i sidste uge sagde, at Kurdistans Arbejderparti, ”PKK ikke er en terrororganisation.”

Retten besluttede at løslade Elci, men forbød ham at rejse udlands.

At forsvare PKK er ulovligt i Tyrkiet. Siden 2002 har PKK i øvrigt været på EU’s terrorliste.

Men Elci er ikke enig.

“Selv om jeg ikke accepterer alle deres handlinger, så mener jeg ikke, at PKK er en terrororganisation. Det er en politisk bevægelse,” siger han.

Generelt mener han ikke, at tyrkere og kurdere “kommer nogen vegne”, så længe de kalder hinanden “terrororganisation” eller en “invasionshær”, om den tyrkiske hær.

“Det gør en sund dialog umulig og skader forholdet mellem to folk, der er dømt til at leve sammen. Derfor bør vi bruge mere positive ord.”

Selvom han er løsladt, så er Elci stadig genstand for en retssag pga. hans udtalelser om PKK, må ikke forlade landet og skal regelmæssigt møde op hos myndighederne.

“Det er et hårdt angreb på min ytringsfrihed og forhindrer en sund dialog med kurderne,” mener Elci. “Hvis politikere, ledere af ngo’er, intellektuelle, journalister i dette land ikke kan udtrykke sig på deres egen måde, ikke kan diskutere et emne, hvordan vil man så finde en løsning på disse problemer på en demokratisk måde?”

Den kurdiske advokat har modtaget støtte fra Sammenslutningen af Advokater i Paris, Human Rights Watch og Amnesty International.

“Han har ikke begået noget kriminelt og denne chokerende retsundersøgelse og rejseforbud bør droppes med det samme,” skriver Emma Sinclair-Webb fra Human Rights Watch i en pressemeddelelse.

Amnesty opfordrer de tyrkiske myndigheder til at ”afslutte den retslige chikane” mod Elci, og ser sagen “som et åbenlyst politisk angreb på Tahir Elci’s ret til ytringsfrihed.”

I Tyrkiet forbereder landet sig på at afholde valg den 1. november. Elci opfordrer den kommende regering til at ”vende tilbage til en dialog med dette problems repræsentanter.”

”Derudover kræver en løsning, at våbnene tier og at kurdere og tyrkeres rettigheder sikres i en ny forfatning,” lyder det fra topadvokaten.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer