Udenrigsminister Martin Lidegaard vil ikke arbejde på at fjerne terrorstemplingen af PKK.

Danmarks udenrigsminister Martin Lidegaard afviste i dag på et møde hos Folketingets Udenrigspolitiske Nævn at arbejde på at fjerne terrorstemplingen af Kurdistans Arbejderparti (PKK).

“Det er dybt skuffende, at udenrigsministeren ikke vil arbejde på at fjerne terrorstemplingen,” siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen. Forslaget om at fjerne stemplingen kom fra ham.

”Det er den syriske gren af PKK, der forsvarer millioner af civile mod Den Islamiske Stat (IS) i Syrien. Hvis vi vil undgå en humanitær katastrofe skal terrorstemplingen af PKK fjernes,” siger Villumsen.

”Der har i 1½ år været fredsforhandlinger mellem Tyrkiet og PKK. Vi støtter ikke disse fredsforhandlinger ved at fastholde den ene af parterne på terrorlisten.”

I sommers dokumenterede en rapport fra Human Rights Watch (HRW) en række krænkelser af menneskerettigheder i områder kontrolleret af Demokratisk Enhedsparti (PYD) i Rojava/Syrisk Kurdistan. PYD regnes for PKKs ”syriske gren”. HRW besøgte Rojava i februar 2014 og der er ifølge organisationen tale om: Vilkårlige anholdelser, mishandling under varetægt, uopklarede forsvindinger og drab og brug af ​​børn i PYDs sikkerhedsstyrker.

Villumsen understreger, at han ikke er enig med PKK og PYD i alt.

”Enhver aktør skal selvfølgelig overholde menneskerettigheder. Men vi kunne som Danmark bidrage med at hjælpe det kurdiske selvstyre med at uddanne deres politistyrker,” foreslår han.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer